Tehno
StoryEditor

Bioračunalo od Escherichije coli može svašta

14. Studeni 2021.

Escherichia coli (E. coli), bakterija koja živi u probavnom sustavu, a imala je veliku ulogu u razvoju biogoriva, istraživanjima DNK, pa i Pfizerovu cjepivu protiv koronavirusa, može riješiti klasični računalni problem labirinta i to dijeleći potrebne izračune između različitih tipova genetski modificiranih stanica.

U fokusu je i takozvane sintetske biologije, koja se razvija još od 60-ih godina prošlog stoljeća. Još prije 12 godina biolozi su od te najpopularnije bakterije napravili živi kompjuter koji može riješiti složene matematičke probleme, a sada je tim koji je vodio biofizičar Sangram Bug s Sakha Instituta za nuklearnu fiziku u Kolkati malo promijenio pristup multitalentiranoj bakteriji i došao do impresivnih rezultata. Dokazao je, navodi, načelo distribuiranog računanja između stanica, pokazujući kako se složeniji i praktičniji računski problemi mogu riješiti na sličan način.

Bude li taj pristup uspješan i na drugim područjima, mogao bi, navode istraživači, otključati aplikacije koje pokrivaju sve, od farmaceutskih proizvoda preko poljoprivrede do svemirskih putovanja. Pojednostavnjeno do bola i uz onu staru da mašta može svašta, bioračunalo od E. coli moglo bi postati brutalna konkurencija hardveru i softveru današnjih računala i pametnih uređaja te postati nova igračka u rukama proizvođača nastavi li se nestašica poluvodiča.

19. travanj 2024 19:22