Tehnopolis
StoryEditor

BlackBerry se vraća korporativnim korisnicima

23. Rujan 2013.

Kanadski proizvođač pametnih telefona Blackberry najavio je promjenu poslovne orijentacije i povratak težišta na profesionalne korisnike u korporativnom i javnom sektoru, u očekivanju velikog tromjesečnog gubitka zbog kojeg će ugasiti 4.500 radnih mjesta.

Kanadska kompanija sprema se ovog tjedna i službeno izvijestiti o neto operativnom gubitku u tromjesečju zaključno s 31. kolovoza u rasponu od 950 do 995 milijuna dolara, zbog otpisa i drugih faktora. Prihodi bi trebali iznositi oko 1,6 milijardi dolara, od čega bi polovina trebala biti ostvarena u odjelu usluga.

U priopćenju objavljenom u petak izvršni direktor BlackBerryja Thorsten Heins naglasio je: "Provodimo teške ali nužne promjene u poslovanju kako bismo poboljšali svoju poziciju i postali konkurentniji i kako bismo utrli put profitabilnom poslovanju u budućnosti".

Najavio je da će ciljana skupina klijenata ponovo biti profesionalni korisnici u korporativnom i javnom sektoru.

U Blackberryu namjeravaju ukinuti i 4.500 radnih mjesta, oko 40 posto radne snage, nakon što su u proteklih 12 mjeseci već značajno smanjili broj zaposlenih. Tako su u ožujku zapošljavali 12.700 radnika, u odnosu na gotovo 20 tisuća koliko ih je bilo zaposleno na vrhuncu poslovanja.

Svojedobno je Blackberry bio vodeća kanadska tehnološka kompanija a aktualni silazni trend pripisuju gomilanju zaliha neprodanog najnovijeg modela pametnog telefona Z10.

Ovog je ljeta Blackberry angažirao niz savjetnika kako bi procijenili svoje opcije.

U kolovozu je član uprave Timothy Dattels imenovan u upravni odbor koji je trebao razmotriti različite poslovne modele, uključujući i mogućnost prodaje.

"Vjerujemo da je sada pravo vrijeme za istraživanje strateških alternativa", izjavio je tada Dattels.

Analitičari su opetovano isticali da BlackBerryjevi patenti mogli biti atraktivni potencijalnim kupcima, međutim niti jedna od velikih tehnoloških tvrtki nije javno iskazala interes.

"Kompanija se survala niz liticu", konstatirao je za BBC analitičar BGC-a Colin Gillis.

28. travanj 2024 19:16