Tehnopolis
StoryEditor

Bliskost bez zadaha

25. Listopad 2012.
Piše:
lider.media

Otkako se ‘žiceri’ s poslovnom idejom ne libe moljakati novac po društvenim mrežama, stvorena je nova fondovska ili, poetičnije rečeno, slobodna ‘žicerska’ industrija. Kako funkcionira, kome se i kako isplati, donosi novi broj Tehnopolisa, Liderova mjesečnika o inovacijama, znanosti i tehnologiji.

‘Predsisvetski‘ Tehnopolis koji je uz Lider na tržištu od 26. listopada (25. listopada u Zagrebu) pun je priča koje se vrte oko pojmova bio (‘bios‘ – grčki ‘život’), a i ljubavi. Primjerice, Gordan Lauc, znanstvenik i poduzetnik, vlasnik tvrtke Genos otkriva kako je njegov laboratorij najbolji na svijetu u analizi glikana, kolovijalno rečeno: šećera. Biotehnologija je tu, naravno, umiješala prste. Kako nastaje organski kruh tumačimo kroz proizvodnju na najstarijem hrvatskom ekološkom imanju u sastavu tvrtke Biovega, a najavljujemo i kako će savjest suvremenog u 21. stoljeću čistiti bioetika.

Ljubav se u Tehnopolis provukla kroz priču o uređajima koje smo voljeli nekoć, a i gadgetima koje volimo danas. Iza naslova ‘Zaljubljeni u Siri ili Jelly Bean’ krije se priča o digitalnim ljubavima, sklonostima prema avatarima, a i raznim virtualnim asistentima. Virtualna ljubav, oslobođena lošeg zadaha i nikad spuštene zahodske školjke, zaista jest fenomen novog doba.

I otkup zlata može biti plemenit. Pokazuje to nanotehnološki primjer udara na tumore i suradnja znanstvenika i slovenske Zlatarne iz Celja. Uzbudljiv je bio i hrvatski posao u Makedoniji. Zagrebačka tvrtka Pro Integris sudjelovala je u gradnji male hidroelektrane pokraj Kičeva koja se u radu služi vodom iz vodovoda. Na primjeru iz prakse objašnjavamo i kako se ulaganje u dizalice topline vraća već prve godine te kakva je to ‘Europska kuća‘ s krovom od slame.Duhovima pak poručujemo neka se nasmiješe jer ih snimaju kamere koje navodno otvaraju kanal masovne komunikacije s paralelnim svijetom. Istražujemo i kojim prometalima doći od točke A do točke B održivim putom. ‘Putujemo‘ i u Rusiju. Majčica Rusija je, naime, maćeha Googlea i Facebooka jer mnogo više od globalno megapopularnih digitalnih proizvoda Rusi vole njihove ruske inačice. Umjesto Googlea – Yandex; umjesto Facebooka – vKontakte.

Među ostalim, Tehnopolis objašnjava i kako tehnologija pomaže ljudskom tijelu da vježba pametnije i učinkovitije. Fizika će, čini se, biti važnija od kemije, a olimpijski pobjednici uskoro će se proizvoditi ciljano.

06. svibanj 2024 11:20