Tehnopolis
StoryEditor

Bosch radi na automatiziranoj vožnji

29. Siječanj 2013.
Piše:
lider.media

Tehnološka tvrtka Bosch u nadolazećim će godinama usavršavati sustave za potporu vozačima, koji će im pomoći da održavaju brzinu i razmak, upozoravat će na prometne gužve, a kada vozač stigne na cilj, pomoći će mu da se parkira čak i na najmanja parkirna mjesta.

Automobili će u prometnim gužvama sve više preuzimati vodstvo - kočit će, ubrzavati i upravljati potpuno automatski. Sustav za pomoć pri vožnji u gužvama aktivirat će se od pri brzinama od nule do 50 km/h i time pokrivati tipični režim vožnje stani-kreni.

Prema podacima automobilskog kluba ADAC na gužve je samo u Njemačkoj tijekom 2011. godine otpalo ukupno 405 000 kilometara. - Sustav za pomoć pri vožnji u gužvama pomaže da se i u gustom prometu dođe na cilj što je opuštenije moguće - kaže Gerhard Steiger, voditelj Boschevog Odjela za upravljanje sustavima podvozja. Prve će se verzije ovog sustava vjerojatno početi serijski proizvoditi 2014. godine. Sljedećih će godina ova funkcija obuhvaćati sve veće raspone brzine i složenije situacije u vožnji i tako jednoga dana postati takozvani Highway Pilot koji će omogućiti potpuno automatiziranu vožnju.

25. travanj 2024 06:46