Tehnopolis
StoryEditor

Broj pametnih telefona na svijetu prešao milijardu

17. Listopad 2012.
Piše:
lider.media

Broj pametnih telefona na svijetu prešao je brojku od jedne milijarde, a druga milijarda bit će prijeđena do 2015., kaže analiza tvrtke Strategy Analytics.

Analitičari vjeruju kako je brojka od milijardu pametnih telefona prijeđena u posljednjem kvartalu 2012. Kako stoji u izviješću Strategy Analyticsa, svaka sedma osoba posjeduje pametni telefon, a trend korištenja uređaja se ubrzava sa Samsungom i Appleom kao kormilarima razvoja.

Kako piše TheNextWeb, ono što je zanimljivije jest odgovor na pitanje što će se događati u budućnosti, s obzirom na veliki prostor za rast. Iduća milijarda uređaja biti će u pogonu za manje od tri godine, zahvaljujući prije svega brzorastućim tržištima kao što je kinesko.

- Penetracija smartphonea je još uvijek relativno niska. Većina ljudi u svijetu ne posjeduje takav uređaj tako da je prostor za rast velik, pogotovo u Kini, Indiji i Africi – rekao je Neil Mawston, izvršni direktor tvrtke. Za dosizanje brojke od milijarde pametnih telefona bilo je potrebno čak 16 godina, s obzirom na to da je prvi pametni telefon, Nokijin Communicator, izašao na tržište još 1996.

Danas je vodeća tvrtka na svijetu Samsung sa 26 posto udjela na tržištu. Po izviješću Vision mobile, najviše pametnih telefona koristi se u SAD-u, gdje je 63 posto mobilnih uređaja ‘pametno‘. U Europi, 51 posto uređaja su pametni telefoni.

28. travanj 2024 06:49