Tehno
StoryEditor

Brojni startupovi posvetili su se razvoju - umjetnih glasova

08. Kolovoz 2021.

Najprije su zavladali videoigrama, onda su se iskazali kao virtualni asistenti, a sada su umjetni glasovi ozvučili i neke reklame, pa čak i natjerali američki ceh filmskih glumaca SAG-AFTRA da javno progovori kako ne bismo trebali vjerovati svima koje čujemo. Živcira ih valjda što su se brojni 'startupovi' ozbiljno posvetili razvoju sintetičkih ili tzv. AI glasova i pretvorili ih u jeftinu konkurenciju glumcima i spikerima.

Tvrtka Sonantic specijalizirala se, na primjer, za razvoj glasova koji prema potrebi i viču i šapuću, pa sinkronizira glasove likova iz videoigara i animiranih filmova. Na filmu i u TV emisijama pojavljuju se i glasovi koje je stvorila kompanija Resemble.ai, a njezini glasovi mogu nadglasati prave sugovornike i ispravljati im pogreške u izgovoru.

AI glasovi već dugo smisleno odgovaraju na upite, naučili su unijeti i dio osjećaja u konverzaciju, a uza sve to lagano mijenjaju naglaske i prilagođavaju se svakoj lokalnoj zajednici. Svjetski ih brendovi obožavaju jer je dovoljno da (za)kupe jedan AI glas, a on može na svakom tržištu, na svakom jeziku i narječju zvučati autentično.

U tvrtki VocaliD usmjerili su se baš na ozvučavanje brendova – obećavaju da će stvoriti glas potpuno usklađen s brendovskim identitetom. I kompanija WellSaid Labs, koja slovi kao jedan od najprobitačnijih tvoraca i agenata AI glasova, ima lijepu riječ za svakog od svojih osam digitalnih glumačkih glasova. Još kad nauče hrvatski...

18. travanj 2024 16:04