Tehnopolis
StoryEditor

Budućnost je stigla - Povezani automobili u autonomnoj vožnji

25. Lipanj 2015.

Autoindustrija nikako ne može ići mimo tehnoloških trendova. Oduvijek su automobili i tehnologija išli ruku pod ruku, nerazdvojni i okrenuti budućnosti. Tako je i sada.

Električni automobili odavna nisu više nikakva novost, sadašnjost postaje tehnologija C2C ili V2V (car to car ili vehicle to vehicle – povezanost vozila) koja će omogućiti vezu među automobilima te će, primjerice, spriječiti prometne nesreće ili C2I (car to infrastructure – povezanost vozila i infrastrukture) s uvijek novim podacima o svemu u okružju, na prometnicama i u pametnim gradovima. Predviđa se tako da će 2020. 90 posto novih automobila imati platformu za povezivanje te da će do 2019. činiti petinu svjetskog automobilskog tržišta. Ratovi i prestrojavanja u automobilskoj se industriji već vode među velikim igračima i sigurno je da neće tako brzo stati, iako je moguće i uključivanje nekoga manjeg s poticajnom idejom.

Veliki s velikima Novosti u autoindustriji za sada ipak proizlaze iz suradnje velikih autotvrtki i tehnoloških divova. Microsoft tako softverskom platformom Windows Embedded Automotive i ugrađenim zabavnim i komunikacijskim aplikacijama donosi nadzor stanja automobila, daljinsko praćenje, otkrivanje mogućih problema, ‘hands-free‘, sučelje osjetljivo na dodir te prepoznavanje govora. Ford, BMW, Nissan, Fiat i Kia koriste se Microsoftovim uslugama, koji i s Toshibom počinje surađivati, u vezi s novim rješenjima interneta stvari (Internet of Things, IoT). U tom slučaju riječ je o sustavu namijenjenom prijevozništvu i logistici s videosnimačem, baterijom za praćenje dostave za šest mjeseci, upravljanjem voznim parkom te sustavom održavanja. U sve se uključio i Google samovozećim autom pregovarajući s proizvođačima poput Forda, General Motorsa, Toyote, Daimlera i Volkswagena kako bi ubrzao dolazak na ceste takvih vozila, pretpostavlja se do 2020. IBM i Peugeot potpisali su sedmogodišnji ugovor o radu na povezanim vozilima, a Nokia je osnovala fond od 100 milijuna dolara za rad na ‘novim autoigračkama‘. Bude se i Japanci udružujući Nissan, Hondu, Toyotu, Hitachi i Panasonic, Daimler i Volkswagen guraju već poluautonomnu tehnologiju na tržište, a Toyota i Ford žele izbaciti Google i Apple iz utrke u vezi s nadzornom pločom u vozilu. Naime, iako postoje Googleov Android Auto i Appleov CarPlay, Toyota radije odabire Fordov sustav SmartDeviceLink za buduće Toyote i Lexuse.

Ryanairov sindrom Prema mišljenju Dimitrija Trbovića, predsjednika Uprave AutoZubaka, budućnost autoindustrije ići će u dva smjera. Automobili će postati komunikacijske platforme, a ne samo prijevozno sredstvo, što se vidi iz onoga što čine Google i Apple. Njihov ulazak u autoindustriju mijenja obilježja tako što je, primjerice, Apple Watch automatski integriran i ima pokazivač napunjenosti baterije u VW-u. Drugi je smjer autonomna vožnja, ali potpuno povezana s infrastrukturom okoliša, odnosno cestom. Automobil će biti mjesto za komunikaciju s drugim automobilom putem aplikacija i pitanje je što će u budućnosti biti vozač. U Kaliforniji se, ističe, takvi automobili već mogu voziti, a Audijev A8 2017. trebao bi biti prvi takav automobil u grupaciji VW. – No nikako se ne može isključiti bočni ulazak nekoga novog igrača, pri čemu je važno dobro reagirati. Recimo, ulazak Ryanaira 1989. iznimno je utjecao na avionsku industriju. Do tada su se svi natjecali u luksuzu iako je najviše bilo upravo potencijalnih običnih putnika. Mala jeftina tvrtka ponudila je usluge za potencijalno 80 posto potreba svjetskog tržišta. Pitanje je stoga redefinira li upravo sada netko automobilsko tržište. Zanimljivo je i da su električni automobili postojali istodobno kada su se pjavili prvi automobili s unutarnjim izgaranjem. Zbog čega je sve krenulo u jednom smjeru, čiji su interesi bili u pitanju, teško je znati, ali sada se vraćamo staroj ideji – objasnio je Trbović.

Brzina za dinosaure Promjene će teći i u smjeru novih načina upotrebe automobila. Vlasništvo nad automobilom, naglasio je Trbović, više neće biti važno, jer će se ići prema plaćanju prema vožnji ili dijeljenju automobila (car sharing). Naime, u velegradovima ljudima je skupo imati automobil zbog njegova smještaja, a javni prijevoz također odlično ispunjava sve potrebe, pogotovo ako postoji povezanost nadzemnom i podzemnom željeznicom. – Dijeljenje automobila teče tako da se s pomoću aplikacije potraži najbliže vozilo neke automobilske tvrtke koja uopće neće imati određena parkirališta. Kodom na pametnom telefonu očitava se kartica i naplaćuje vožnja. Uber već sada tako funkcionira, ali s vozačem. Ono što pak ubrzo slijedi snižavanje je cijene električnih automobila zbog amortizacije tehnologije. Do 2018. približit će se cijenom klasičnom automobilu. Na to će utjecati i poticaji u Americi i Europi za kupnju automobila i registraciju. No u Hrvatskoj nije tako jer se kod nas ne zna hoćete li doista dobiti poticaj ako se prijavite, s obzirom na to da sve ovisi o proračunu – rekao je Trbović.Google i Apple već su potpisali alijanse s proizvođačima o integraciji tehnologije, pa sigurno slijedi mnogo aplikacija namijenjenih automobilima koje neće biti vezane uz jednog proizvođača. Tehnologija C2C i C2I nastavak je autonomne vožnje, a da se sve to provede, mora postojati suglasje o tome. Prometnice će morati doživjeti strukturalne promjene, ali najveći skok u autoindustriji, prema Trboviću, bit će u sigurnosti, jer o performansama automobila poput brzine danas razmišljaju samo dinosauri.

19. travanj 2024 12:48