Tehnopolis
StoryEditor

Bug Future Show okupio više od 1000 posjetitelja

30. Siječanj 2014.

Infrastruktura je baza, čulo se više puta na prvom panelu Bug Future Showa. Brze telekomunikacijske mreže nove generacije, bilo da je riječ o fiksnoj optičkoj ili mobilnoj LTE mreži, temelj su koji treba podržati eksponecijalan rast podatkovnog prometa i mnoštvo novih usluga i uređaja koji se oslanjaju na tu infrastrukturu.

Dok Europa u tome zaostaje za Amerikom i Azijom, Hrvatska je daleko i od ispunjavanja ciljeva Digitalne agende EU do 2020. godine. Tema panela su bila pravila igre u eri interneta nakon Facebooka, a najveći dio vremena je bio posvećen upravo temi ostvarivanja ciljeva postavljenih u Digitalnoj agendi.

- Optika je nužnost i budućnost - rekla je Maja Mandić, direktorica Odjela za korporativne regulatorne poslove Hrvatskog Telekoma, ponovivši kako regulatorni okvir koji se odnosi na izgradnju optičke pristupne mreže dosad za HT nije bio zadovoljavajući. No, istaknula je, situacija se mijenja i u zadnjih nekoliko mjeseci vide pozitivne pomake te “s regulatorom i Vladom rade na stvaranju boljih uvjeta za investiranje”. Ključno je pitanje cijene po kojoj bi HT tu optičku infrastrukturu morao iznajmljivati konkurentima na tržištu.

- U LTE smo dosad uložili preko 230 milijuna kuna. Iako ta mreža ne može u potpunosti zamijeniti optiku, biti će nužna u onim područjima gdje će uvođenje optike biti neisplativo - rekla je Mandić, dodavši da HT radi si na razvoju mreže nove generacije Terastreama koja će, jednom kad zaživi, biti korištena na razini cijele grupacije Deutsche Telekoma.

LTE prema planu

Implementacija LTE-a u Hrvatskoj ide prema planu, od velikih gradova se ide prema manjima, rekla je Nives Sandri, predsjednica uprave Nokia Solutions & Networksa (NSN), HT-ovog partnera u izgradnji LTE mreža. Sandri je posebno istaknual važnost infrastrukture kao ključnog pitanja za razvoj digitalnog društva dodavši da NSN godišnje ulaže više od 2 milijarde eura u razvoj mobilnog broadbanda. Tema panela je bilo i objedinjavanje optičke infrastrukture u vlasništvu državnih tvrtki.

Iako je riječ o projektu koji je već nekoliko put aneuspješno najavljivan, Krešo Antonović, načelnik Sektora elektroničkih komunikacija i pošte u Ministarstvu pomorstva prometa i infrastrukture, na ovom je panelu istaknuo kako se sada došlo do samog kraja u realizaciji tog projekta.

- U tijeku su pregovori o zadnjim finesama ugovora Odašiljača i veza kao nosioca projekt asa svakim državnim poduzežćeme - rekao je Anotnović, ponovno objasnivši da nije riječ o “državnom telekomu” u smislu klasičnog telekom operatora nego o veleprodajnom igraču. Za HT je u toj priči važno da postoje potpuno transparentni uvjeti za javne natječaje te da se svima omogući jednak pristup.

Mijenjanje poslovnih modela

U kontekstu trenda pada prihoda u telekom sektoru, s jedne strane, i potrebe za stalnim i velikim ulaganjima, s druge strane, Mandić je rekla kako će se sadašnji poslovni modeli morati mijenjati. Očekuje se da će korisnici telekom infrastrukture poput OTT igrača morati dio prihoda odvajati za ulaganje u održavanje i razvoj te iste infrastrukture, iako konkretan dogovor o tome još nije na vidiku. Ipak, kako je isatknula Sandri, ide se u tom smjeru i američki telekom Verizon nešto u tom smislu dogovara s pojedinim OTT igračima.

- U Europi će to teže ići jer Europski parlament nikad neće odustati od internetske neutralnosti - rekao je Goran Vojković, predavač na FPZ-u i FOI-u.

Inače, Kino Europa u Zagrebu danas je bilo premalo za sve znatiželjnike, posjetitelje Bug Future Showa 2014., kojeg je prvi put organizirao Bug, najutjecajniji magazin o novim tehnologijama u Hrvatskoj i regiji. Među više od 1000 posjetitelja, koliko ih se izmijenilo tijekom dana u prostoru kina, prošetali su predstavnici cijele ICT zajednice, ali i mnogobrojni čitatelji Buga. U neformalnoj i opuštenoj atmosferi doznali su, između ostalog, za brojne novosti iz svijeta tehnologije, vidjeli direktan izvještaj s CES-a u Las Vegasu te čuli koji će trendovi obilježiti naš suživot s tehnologijom u ovoj godini, kao i u godinama koje dolaze.

Sljedeća velika stvar

Jednako tako, mogli su uživo pratiti različita predavanja, rasprave i vidjeti pojedine cool gadgete i projekcije budućnosti, okupljene oko glavne teme – The Next Big Thing (sljedeća velika stvar u tehnologiji), ujedno i glavne teme aktualnog broja Buga. Više od 30 govornika je pokušalo odgovoriti na tu temu, kroz predavanja, panel rasprave, prezentacije i demonstracije uređaja budućnosti.

Hrvatski telekom je otvorio show s predavanjem „Budućnost se ponavlja“, u kojem je Nataša Rapaić, članica Uprave Hrvatskog Telekoma, glavnoga sponzora, približila posjetiteljima kroz konkretne primjere kako tehnologija neprestano mijenja svakodnevicu korisnika. Također, predstavila je primjere u kojima HT prednjači u uvođenju inovacija, pružajući korisniku sve što mu u tom procesu treba: sadržaj, uređaje i infrastrukturu.

Tijekom središnjeg programa Bug Future Showa posjetitelji su iskazali posebno zanimanje za panel rasprave o pravilima igre u post-Facebook eri interneta, korisničkim sučeljima, preko kojih će se u budućnosti komunicirati s računalima te „ratu“ pametnih telefona, trenutačno najuzbudljivijoj grani ICT industrije, kao i predavanju o „hejtanju“ i „lajkanju“ tehnologije.

– Da se poslužim jezikom današnjih korisnika najzastupljenije mreže, ‘lajkam’ ovoliko zanimanje za naš show i moram priznati da je ukupan broj posjetitelja nadmašio sva naša očekivanja. To nam je, ujedno, i potvrda da smo donijeli pravu odluku oko organizacije Bugovog showa i veseli me najaviti da nećemo stati na tome, nego da ćemo još ove godine organizirati i još događanja za naše čitatelje. Sjajna je prilika da ih možemo sresti i uživo i razmijeniti s njima iskustva i mišljenja te sugestije kako da budemo još i bolji – istaknuo je Miro Rosandić, glavni urednik svih Bugovih izdanja.

Internet u stvarima

Miro Rosandić i Dragan Petric su publici predstavili i novi broj Buga, tiskanog u 30.000 primjeraka, u kojem su podijelili viziju samih Bugovaca oko „sljedeće velike stvari“ (The Next Big Thing). Stavili su naglasak na Internet u stvarima (Internet-of-Things), nosivu tehnologiju (wearable tech) i robotiku, kao najizglednije kandidate, koji će promijeniti način života kakvoga živimo te komunikaciju u bliskoj budućnosti.

- Uvijek je uzbudljivo biti u prvim redovima, kada se predstavljaju najnovije stvari, a Bug je uvijek u prvim redovima. Današnji show je to samo još jednom potvrdio, a već ovaj odaziv pokazuje kako bi Bug Future Show mogao postati jedan od najvećih ICT događanja u Hrvatskoj i regiji – zaključio je Dragan Petric, izvršni urednik Buga.

Uz glavni program, u prostorima kina održan je i popratni program, u kojem su predstavnici sponzora i partnera showa predstavili svoje proizvode i usluge te omogućili posjetiteljima da ih uživo isprobaju. Ujedno, u manjoj dvorani se održavao i dodatan program, pa se na predavanju Hub:raum moglo čuti o međunarodnom poduzetničkom inkubatoru, iza kojeg stoji Deutsche Telekom, o viziji budućnosti koja dolazi 2020., prema predviđanjima Nokia Solutions and Networksa i o najneobičnijem hrvatskom startupu, nazvanom Yoolud, koji u virtualnoj stvarnosti koristi prave ljude u ulogama avatara. Održan je i duhovit okrugli stol o razvoju igara u Hrvatskoj, na kojem su sudjelovali predstavnici nekoliko domaćih razvojnih timova najzabavnijeg tipa softvera.

Bug Future Show poseban je i po tome što je bio potpuno besplatan za posjetitelje, a besplatna je bila i projekcija filma Nulti Teorem, čime je završio show. I obećanjem da je ovo tek početak, a nikako kraj, u Bugovom doprinosu razvoja ICT zajednice.Svima koji nisu mogli prisustvovati showu će u sljedećem broju Buga, koji izlazi 27. veljače, Bugovci pripremiti opširnu video-reportažu s cijeloga događanja na DVD-u, kojeg će isporučiti zajedno s časopisom. Glavni sponzor Bug Future Show 2014 bio je Hrvatski Telekom, a sponzorski su događanje podržali i HP, HTC, Lenovo, Nokia Solutions and Networks, Sony Mobile i Span.

25. travanj 2024 10:07