Tehnopolis
StoryEditor

Ciscov CEO: Obamin plan uništit će brzi internet kakvog poznajemo

13. Studeni 2014.
Piše:
lider.media

Ciscov CEO John Chambers upozorava da internet kompanije neće ulagati u brži internet ukoliko na tome na mogu zaraditi.

Riječ je o reakciji na prijedlog predsjednika Obame, koji je u utorak u izjavi za medije zagovarao princip neutralnosti interneta - načelo prema kojem bi se svi pružatelji internetskih usluga prema svim podacima trebali odnositi ravnopravno, bez obzira na izvor sadržaja, vrstu sadržaja ili odredište; drugim riječima, načelo koje se protivi bilo kojoj vrsti upravljanja internet prometom.

Obamin prijedlog u potpunoj je opreci prijedlogu čelnog čovjeka FCC-a (Federalne komisije za komunikaciju) i bivšeg lobista telekomunikacijskih kompanija, Toma Wheelera, koji tvrdi da bi internet provajderi velikim kompanijama kao što su Google ili Netflix trebali naplaćivati brz promet za njihove sadržaje.

Protivnici FCC-ovog prijedloga tvrde da će to rezultirati privilegiranjem najvećih i najbogatijih kompanija, odnosno da će novac kojim netko raspolaže utjecati na brzinu i kvalitetu interneta – što će uništiti startupe.

Chamber inzistira na tvrdnji da će Obamin plan narušiti inovativnost, budući da internet provajderi više neće biti motivirani za ulaganje te da se, kako on objašnjava, ‘internet provajderi na nekim područjima ionako već bore da bi došli do zarade‘.

Dodao je i da je raspravljao s vodećim ljudima tvrtke AT&T, koji su izjavili kako će, ukoliko Obamin prijedlog bude prihvaćen, ulagati manje novca.

- AT&T je to izjavio potpuno javno, a ja sam osobno blizak Randallu Stephensonu, Johnu Stephensu i Ralphu de la Vegi iz AT&T-a. Svi znamo da će kapitalna ulaganja ove godine biti manja, ali, ukoliko Obamin prijedlog prođe, bit će dramatično manja. Smatram da je Wheelerov prijedlog na dobrom tragu. – objašnjava.

Chambers ima i privatnih razloga za zabrinutost. Naime, Cisco zarađuje milijarde na prodaji opreme internet provajderima. Ukoliko oni ne napreduju, Cisco gubi. Čak i ako provajderi samo odgode neke od planova, Cisco gubi. Neki znakovi su već vidljivi. Ciscovi prihodi vezani uz internet provajdere pali su za 10 posto u posljednjem kvartalu, a Chambers je za to okrivio ‘paniku vezanu uz neutralnost interneta‘.

20. travanj 2024 06:19