Tehnopolis
StoryEditor

Devet medija članke će objavljivati direktno u Facebookovom News Feedu

14. Svibanj 2015.
Piše:
lider.media

Facebook se povezao s devet medijskih izdavača kako bi zajedno pokrenuli ‘instant članke‘.

Naime, ta opcija medijima omogućava izravno objavljivanje članaka u mobilni News Feed. Članci će se tako objavljivati deset puta brže. Trenutno je medijskim člancima potrebno oko 8 sekundi da se učitaju, što je najsporiji sadržaj na toj društvenoj mreži. ‘Instant članci‘ će podrazumijevati i mogućnosti poput zumiranja fotografija, karata, automatskog pokretanja videa i slično.

Novi Facebookovi medijski partneri su York Times, BuzzFeed, National Geographic, NBC, The Atlantic, The Guardian, BBC News, Spiegel i Bild. Oni će imati mogućnost odlučivanja o tome hoće li sami prodavati oglase, odnosno ugraditi ih u članke i zadržati prihod, ili će prodaju oglasa prepustiti Facebooku. Također, medijske kuće će moći samostalno pratiti podatke o čitanosti i druge informacije kroz comScore i druge analitičke alate.

Informacije o pregovorima su se pojavile krajem ožujka, a prvi put se o ideji počelo raspravljati u listopadu prošle godine. Tada se špekuliralo kako to neće biti isplativo za velike medije, već samo za lokalne ili manje medije. To se, očito, pokazalo pogrešnom pretpostavkom.

24. travanj 2024 08:04