25. travanj 2014.

Dobit Microsofta pala, ali su porasli prihodi od cloud computinga

Najveći svjetski proizvođač softvera Microsoft izvijestio je o padu neto dobiti u prvom tromjesečju za 6,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 5,66 milijardi dolara, no to je bolji podatak nego što su analitičari očekivali.

Prihodi kompanije pali su, pak, za 0,4 posto, na 20,4 milijarde dolara, objavio je u petak Microsoft.

Nastojanja Microsofta da se dalje razvija na tržištu cloud computinga, koje potiče novi glavni izvršni direktor Satya Nadella, daju rezultate.

Proizvod cloud computinga Azure dosegnuo je rast prihoda za 150 posto u odnosu na isto tromjesečje prošle godine, dok je broj korisnika Microsoftovog Office programa za osobne korisnike povećan za milijun.

Nadalje, Microsoft je u prvom ovogodišnjem tromjesečju prodao 2 milijuna konzola Xbox, uključujući 1,2 milijuna Xbox One konzola.

Međutim, Microsoftovi rezultati narušeni su padom prodaje osobnih računala, dok se korisnici i dalje okreću drugim tehnologijama.

"Postigli smo dobar napredak u potrošačkim uslugama, kao što su Bing and Office 365 Home, a komercijalni kupci i dalje prihvaćaju naša cloud rješenja", kazao je izvršni direktor Satya Nadella.

Bolji poslovni rezultati nego što se očekivalo potaknuli su jutros rast cijene dionica Microsofta za 3 posto.

Od početka veljače, kada je Nadella na čelu Microsofta zamijenio Stevea Ballmera, cijena dionice te tvrtke porasla je za 8 posto jer se ulagači nadaju da će novi izvršni direktor uspjeti preusmjeriti Microsoft prema novim mobilnim i cloud computing proizvodima.