Tehnopolis
StoryEditor

Duboki uzdah zbog G. i rebreathera

24. Svibanj 2012.
Piše:
lider.media

Koliko god nevjerojatno zvučalo, uza sva čuda tehnologije još postoji neistraženi dio ljudskog organizma. Na zadovoljstvo većine populacije, i dalje će se istraživati kamo se skrio premda Adam Ostrzenski, direktor Instituta za ginekologiju na Floridi, tvrdi da ga je našao.

Dr. Ostrzenski, kojeg nazivaju pionirom u razvoju novih kozmetičko-ginekoloških rekonstruktivnih postupaka, novinarki Jasmini Trstenjak u intervjuu za Tehnopolis, novi broj Liderova mjesečnika o znanosti, inovacijama i tehnologiji, otkrio je kako je pronašao G-točku te kako je sad na red da se otkrije došla - ‘ženska prostata’.

Tajne anatomije doista nadahnjuju znanstvenike. Treperenje leptirovih krila dalo je, primjerice, snažan poticaj razvoju tehnologija koje udvostručuju proizvodnju vodikovog plina - zelenoga goriva budućnosti. Tehnopolis se zato bavi oponašanjem prirode, ali i futurističkim idejama koje bi mogle dramatično utjecati na razmišljanja o vozilima koja ćemo se priuštiti, a i cestama kojima ćemo voziti. Maštamo o autocestama ispod kojih su fotopaneli i geotermalni izvori, a uz njih vjetroturbine...

Sanjarima svih vrsta mogla bi korisno poslužiti i priča o menadžerima vlastitog sna koji mogu upravljati s 25 posto vremena koje provedu spavajući, a u kojemu sanjaju. Možete im se pridružiti, a možda vas priče o nanotehnologiji i suvremenoj ronilačkoj opremi motiviraju da duboko udahnete i prihvatite se izazova. Prvi je da prestanete pušiti s pomoću protupušačkog cjepiva, a drugi da uronite u fascinantni podvodni svijet u kojemu već sad važnu ulogu igraju takozvani rebreatheri.

Podmorje bi vas moglo očarati više od sučelja na koju svaki dan nailazite kad pokrećete računalo ili mobitel. No, korisnička sučelja kao mjesta dodira ljudi i digitalnog svijeta, objašnjavamo, trebala bi biti funkcionalna i dobro dizajnirana. Isto vrijedi i za potrošačku eletkroniku koju također predstavljamo u Tehnopolisu. Tumačimo, među ostalim, i kako su nakon katastrofe u Fukushimi, europske nuklearne elektrane prolazile sistematske preglede, načine na koje je ugledna talijanska tvrtka smanjila troškove Olimpijskih igara u Londonu te zašto je gradnja Olimpijskog parka kraljice Elizabete najveći europski građevinski projekt svih vremena.

Pogled preko granice doista je poučan. Dok ne zaživi san o velikom zagrebačkom ‘Tehnopolisu’, hrvatski start-up poduzetnici sreću mogu potražiti u Ljubljani. Filozofija tamošnjeg tehnoparka – objašnjavamo u novom broju Tehnopolisa koji je na tržištu uz Lider od 25. svibnja (24. svibnja u Zagrebu) - jest zadržavanje ‘job makera’ u zemlji i privlačenje novih.

26. travanj 2024 06:35