Tehno
StoryEditor

Elektroničke pilule liječit će sve – od debljine do Alzheimera

29. Svibanj 2021.

Novi zlatni standard u liječenju pretilosti, dijabetesa, Parkinsonove, Alzheimerove i mnogih drugih kroničnih bolesti donosi razvoj elektroničkih tableta, sudeći prema riječima Khalila Ramadija, medicinskog hakera, asistenta profesora bioinženjerstva na Sveučilištu New York (NYU) i direktora Laboratorija za napredno neuroinženjerstvo i translacijske lijekove na NYU-u u Abu Dhabiju.

Taj poduzetni znanstvenik objasnio je da ekipa okupljena oko MIT-a i njegove organizacije za hakiranje zdravlja razvija elektronički uređaj koji bi ljudi gutali poput pilula. Dospio bi tako u crijeva u kojima bi živio neko vrijeme i ciljano slao signale organima što bi trebali raditi. Primjerice, objasnio je Ramadi u videu, Alzheimerova bolest već se liječi svjetlošću koja potiče mozak da reagira ljekovito. Slično bi djelovali i mikrouređaji koje bismo progutali jer bi slali električne ili kemijske signale mozgu ili, primjerice, gušterači i poticali ih na reakciju.

Takve elektroničke tablete ili mikrouređaje Ramadi naziva bionudges ili, slobodno prevedeno, biopogurancima, tj. potiskivačima bioloških reakcija. Terapija s pomoću njih, objašnjava, mnogo bolje cilja bolest od tradicionalnih lijekova, a nije invazivna poput operacija. Vjeruje da takvi mikrouređaji mogu pomoći i u kontroli apetita i u probavi, regulirati hormone, pa čak i stimulirati sreću onih koji ih progutaju.

23. travanj 2024 12:14