Tehnopolis
StoryEditor

EU će strože regulirati rad globalnih internetskih tvrtki?

25. Rujan 2013.
Piše:
lider.media

Francuska traži od Europske unije veću regulaciju globalnih internetskih tvrtki, poput Googlea, Amazona i Facebooka, kako bi se borili protiv njihove sve veće dominacije na području internetske trgovine i usluga.

Kako prenosi Bug.hr, u izjavi za novine Liberation francuska ministrica za digitalnu ekonomiju, Fleur Pellerin, istaknula je kako Europa treba nove regulatorne mogućnosti. Cilj im je osigurati jednake uvjete natjecanja u internetskoj ekonomiji i omogućiti pojavu alternativa u Europi internetskim divovima iz SAD-a.

Prema njezinim riječima, Europa mora moći reagirati brže, čim je otkriven problem, umjesto ulaska u dugotrajne i skupe sporove koji ne pomažu krajnjim korisnicima. Trenutni alati vezani uz tržišno natjecanje potpuno su neprilagođeni brzo mijenjajućem svijetu Interneta.

Ove ideje dio su šireg spektra prijedloga koji dolaze iz Francuske prije europskog skupa o digitalnoj ekonomiji vezanog uz Internet i inovacije koji bi se trebao održati 24. listopada.

Ostali prijedlozi uključuju promjenu poreznih pravila kako bi se osiguralo da internetske tvrtke plaćaju porez na dobit koju ostvaruju u Europskoj uniji, te strožim pravilima za zaštitu osobnih podataka na Internetu.

24. travanj 2024 18:19