Tehnopolis
StoryEditor

Europa pojačava pritisak na Google

26. Lipanj 2015.
Piše:
lider.media

Europa od Googlea zahtijeva velike promjene kada je riječ o rezultatima pretraživanja.

Europska komisija trenutno vodi istragu protiv Googlea zbog zlouporabe položaja, odnosno zbog utjecanja na rezultate pretrage u vlastitu korist, a na štetu konkurencije. Od Googlea se zahtijeva da primjenjuje iste kriterije prilikom prezentiranja i pozicioniranja rezultata pretrage.

Google je kao odgovor na zahtjeve na službenom blogu objavio post u kojem piše kako korisnici danas imaju više izbora nego ikada prije te kako Googleovi rezultati pretraživanja nisu oštetili konkurenciju. Osim toga, objašnjeno je kako kompanija poštuje zahtjeve, ali se njima snažno protivi te se raduje iznošenju vlastite strane priče.

Google u Europi ima iznimno dominantnu poziciju. U SAD-u drži oko 77 posto tržišta, a u Europi nevjerojatnih 91 posto, što je jedan od razloga zbog kojih je kompanija pod povećalom javnosti. Osim optužbi za zlouporabu položaja, Google se tereti i za financijske angažmane čiji je cilj smanjivanje stope poreza. Kompanija je morala pristati i na uvođenje ‘prava na zaborav‘ na području Europe. Francuska je nedavno Googleu dala rok od 15 dana da ‘pravo na zaborav‘ proširi globalno.

U svibnju je Googleov direktor za Europu, Matt Brittin, dao svoj prvi intervju otkad je na toj poziciji. Koristio je pomirljiv ton te priznao kako je Google u prošlosti povukao neke pogrešne poteze te kako shvaća da postoje razlike između Europe i SAD-a. Za trenutne odnose je okrivio nedostatak komunikacije.

17. travanj 2024 04:39