Tehnopolis
StoryEditor

Europska unija želi ‘pravo na zaborav‘ primijeniti globalno

28. Studeni 2014.
Piše:
lider.media

Europski regulatori žele da internetske tražilice, kao što su Google i Bing, primjenjuju ‘pravo na zaborav‘ ne samo u Europi, već u cijelom svijetu.

U EU su dogovorene smjernice koje bi pomogle implementaciji odluke Europskog suda, koja implicira da pojedinci imaju pravo od tražilica zatražiti da uklone informacije koje su ‘neadekvatne, nebitne ili vremenski nevažeće‘.

Google, koji je u Europi dominantna tražilica, rezultate uklanja samo sa europskih verzija tražilice, kao što su Google.de u Njemačkoj ili Google.fr u Francuskoj, što znači da su sporne informacije i dalje vidljive na Google.com.

- Temeljeno na pravnim i tehnološkim analizama, smatramo da bi u odluku trebala biti uključena i .com domena. – tvrdi Isabelle Falque-Pierrotin. Glasnogovornik Googlea nije komentirao tvrdnje.

Google je ranije izjavio kako vjeruje da bi rezultati trebali biti uklonjeni samo s europskih inačica, budući da Google korisnike automatski preusmjerava na lokalnu verziju tražilice.

Rasprava o tome koliko široko bi ‘pravo na zaborav‘ trebalo biti primijenjeno podijelila je stručnjake i regulatore privatnosti. Neki tvrde da trenutna Googleova implementacija potkopava učinkovitost presude, s obzirom na to koliko je lako prebaciti se s lokalne domene na Google.com. Presuda je uzrujala i one koji vjeruju da je dozvoljavanje ljudima da brišu informacije o sebi jednako ‘zataškavanju prošlosti‘.

Pierrotin je izjavila i kako nema potrebe obavještavati izdavače i medije o uklanjanju pojedinih priča, što je Googleova praksa koju regulatori naveliko kritiziraju.

18. travanj 2024 14:24