28. studeni 2014.

Europski parlament ‘pokazao zube‘ – glasovao u korist prijedloga za razdvajanje Googlea

lider.media
lider.media

Europski parlament jučer je glasovao u korist razdvajanja američkog tehnološkog diva Googlea.

EU, doduše, nema stvarnu moć da provede tu ideju u djelo, ali na taj se način šalje jasna poruka kako regulatori ne bi smjeli tolerirati pokušaje monopola. Omjer glasova bio je 458 naspram 173 u korist prijedloga.

Europski parlament nikada prije nije pokrenuo ovakvu inicijativu, što ovoj odluci daje povijesni značaj. Komisija se koncentrirala na četiri točke. Prva je način na koji tražilica prikazuje vlastite usluge u odnosu na usluge konkurencije, druga se koncentrira na način na koji Google koristi sadržaj s drugih stranica, treća se bavi Googleovom dominacijom vezano uz oglašavanje, a četvrta restrikcijama koje definiraju u kojim uvjetima oglašivači svoje kampanje smiju preseliti na druge tražilice.

Google nije specifično spomenut, ali odluka jasno daje na znanje da je EU nezadovoljna Googleovom dominacijom. Europska komisija već četiri godine, od 2010., vodi istragu protiv američke kompanije. Sporu se ne nazire kraj, budući da je EU odbila već tri Googleova prijedloga. Ukoliko se spor nastavi, Googleu prijeti kazna koja može dosegnuti iznos od 5 milijardi dolara.

- U slučaju da se spor nastavi bez ikakve zadovoljavajuće odluke, a trenutni monopol se nastavi provoditi, predviđa se reguliranje dominantne tražilice. – izjavili su autori prijedloga zakona.

Google drži 90 posto europskog tržišta, odnosno 90 posto web upita prolazi kroz Google. To je znatno veći udio od onog kojeg Google drži u SAD-u, koji iznosi 68 posto.