Tehnopolis
StoryEditor

Facebook će moći detektirati jeste li status objavili pijani

14. Prosinac 2014.
Piše:
lider.media

Fotografije u pijanom stanju i statusi kojih ćete se sljedeći dan sramiti uskoro će biti stvar prošlosti. Naime, Facebookov Odjel za istraživanje umjetne inteligencije razvio je sustav koji će moći prepoznati situaciju koja bi za korisnika mogla biti kompromitirajuća.

Na čelu ovog istraživačkog odjela odnedavno je Yann LeCun, francuski inženjer koji je također zaposlen kao profesor na sveučilištu u New Yorku. Facebook i spomenuto sveučilište zajedno će provoditi istraživanja u umjetnoj inteligenciji. Proces koji LeCun naziva ′deep learning′ trebao bi moći raspoznati razliku  između korisnika profila u pijanom i trijeznom stanju.

Analizirati će slike i statuse na toj socijalnoj mreži , te u njima pokušati detektirati znakove koje ukazuju kako ih korisnik nije objavio potpuno svjestan svojih postupaka. Sličan proces već se koristi kada prilikom postavljenja slika, Facebook sam ponuđuje imena osoba za koje sustav smatra da se nalaze na fotografijama.

- Ovaj projekt i saznanja koje ćemo dobiti istraživanjima, trebali bi donijeti velike pomake u razumijevanju umjetne inteligencije - smatra LeCun.

16. travanj 2024 12:01