23. svibanj 2015.

Facebook će omogućiti tvrtkama da vas kontaktiraju preko WhatsAppa

lider.media
lider.media

Facebook je početkom tjedna objavio kako razmišlja o omogućavanju B2C (business-to-customer) komunikacije preko WhatsAppa, popularne aplikacije za dopisivanje koja je kupljena za 21,8 milijardi dolara.

- Smatramo da omogućavanju B2C komunikacije ima veliki potencijal – izjavio je financijski direktor Facebooka David Wehner.

WhatsApp trenutno broji čak 800 milijuna korisnika. Broj korisnika rapidno raste, pogotovo u Europi i Aziji. Primjerice, još prošlog kolovoza brojka je iznosila 600 milijuna korisnika.

Međutim, financijska situacija WhatsAppa je poprilično nejasna Facebook je u listopadu prošle godine objavio financijski izvještaj prema kojem je WhatsApp u prvoj polovici 2014. godine imao 16 milijuna dolara prihoda, ali u istom je razdoblju izgubio 232 milijuna dolara, uglavnom zbog troškova vezanih uz dionice. Situacija je gotovo istovjetna onoj iz 2013., kada su prihodi iznosili 10,2 milijuna dolara, a gubitci, iz istih razloga kao i 2014., 138 milijuna dolara.

Iz te perspektive je lake shvatiti Facebookov potez, budući da će se u tom slučaju biznisima naplaćivati pristup korisničkoj bazi. Pitanje je kako će ideja biti implementirana u WhatsApp. Dodatno, Zuckerberg je nedavno izjavio kako nema smisla transformirati WhatsApp dok ne sakupi barem milijardu korisnika.