Tehnopolis
StoryEditor

Facebook proveo još jedan tajni eksperiment nad korisnicima

04. Studeni 2014.
Piše:
lider.media

Otkriveno je da je Facebook potajno izmijenio news feed 1,9 milijuna korisnika prije izbora 2012. godine kako bi korisnici vidjeli više vijesti na tu temu.

Studija koju je provela neprofitna novinarska organizacija Mother Jones dovela je do zaključka kako je takav Facebookov potez potencijalno utjecao na glasački odaziv za tri posto. Istraživanje je pokušalo dokučiti kako izloženost medijskim pričama koje su dijelili ‘prijatelji‘ prije izbora može utjecati na nečiju odluku da glasa.

Facebook je rezultate eksperimenta podijelio s nekim stručnjacima, ali tvrdi da nisu predstavljeni javno jer će neki od znanstvenika objavljivati znanstvene radove bazirane na rezultatima eksperimenta.

Facebookov je glasnogovornik izjavio kako je kompanija 2012. godine testirala news feed korisnika ‘da bi doznala kako će privilegiranje sadržaja kojeg dijele njihovi prijatelji utjecati na angažman‘, odnosno ‘hoće li biti angažiraniji oko pitanja od javnog interesa‘.

- Glasanje je temeljna vrijednost demokracije. Smatramo da je propagiranje građanske participacije bitan doprinos zajednici. – objasnio je.

Neki od korisnika Twittera su tijekom vikenda izrazili zabrinutost zbog činjenica da je Facebook proveo još jedan eksperiment bez njihovog znanja. Iskazali su želju za transparentnošću.

Facebook često dopušta znanstvenicima da provode istraživanja nad njihovim korisnicima. Primjer je nedavna studija Valentine‘s Day, koja je istraživala hoće li romantična veza između dvoje korisnika te društvene mreže potrajati. Međutim, ideja da je Facebook manipulirao sadržajem kojeg korisnici vide izaziva kontroverze.

Otkriće o glasačkom eksperimentu pojavilo se svega četiri mjeseca nakon što je Facebook kritiziran zbog provođenja psihološkog eksperimenta nad 700 tisuća korisnika. U sklopu tog eksperimenta, provedenog 2012. godine, Facebook je pojedine korisnike izlagao ‘pozitivnom‘, a pojedine ‘negativnom‘ sadržaju te onda mjerio njihove emocionalne reakcije – bez njihovog znanja.

Facebookovi eksperimenti vezani uz glasački odaziv nisu ograničeni samo na privilegiranje sadržaja vezanog uz glasovanje. Još od 2008. godine Facebook pokušava ‘ohrabriti‘ svoje korisnike na glasanje tako što im nudi opciju da se izjasne hoće li glasati, odnosno, jesu li glasači. Pokazalo se da je to povećalo odaziv za 340 tisuća dodatnih glasova.

03. svibanj 2024 17:47