08. listopad 2014.

Facebook zaključio 19 milijardi vrijednu kupnju WhatsAppa

lider.media
lider.media

Konačna prepreka za zaključenje pogodbe otklonjena je kada je Europska unija, nakon snažnog otpora telekomunikacijske industrije, napokon odobrila kupnju.

Facebook je u službeno zaključio 19 milijardi dolara vrijednu kupnju WhatsAppa. Popularna aplikacija za razmjenjivanje poruka do tog je trenutka funkcionirala samostalno, ali razvidno je da će od sad uživati veću potporu, ali i kontrolu od strane Facebooka.

Osnivači WhatsAppa, ukrajinski imigrant Jan Koum i inženjer Yahooa Brian Acton, ovom su akvizicijom zaradili 6,8 milijardi, odnosno 3,5 milijardi dolara, prema tvrdnjama Forbesa. Koum će, uz to, dobiti mjesto u odboru, gdje će njegova plaća iznositi jedan dolar, koliko prima i sam Zuckerberg za obnašanje pozicije CEO-a Facebooka.

- Pažljivo smo razmotrili predloženu akviziciju i došli do zaključka kako to neće ugroziti konkurenciju. – izjavio je Joaquín Almunia, povjerenik EU-a za tržišno natjecanje.

WhatsApp, aplikacija koja broji 600 milijuna korisnika diljem Europe, Azije i obje Amerike, golem je izvor mogućnosti za Facebook, iako se i dalje ne zna na koji će način biti korišten.