Tehnopolis
StoryEditor

Facebook zaključio 19 milijardi vrijednu kupnju WhatsAppa

08. Listopad 2014.
Piše:
lider.media

Konačna prepreka za zaključenje pogodbe otklonjena je kada je Europska unija, nakon snažnog otpora telekomunikacijske industrije, napokon odobrila kupnju.

Facebook je u službeno zaključio 19 milijardi dolara vrijednu kupnju WhatsAppa. Popularna aplikacija za razmjenjivanje poruka do tog je trenutka funkcionirala samostalno, ali razvidno je da će od sad uživati veću potporu, ali i kontrolu od strane Facebooka.

Osnivači WhatsAppa, ukrajinski imigrant Jan Koum i inženjer Yahooa Brian Acton, ovom su akvizicijom zaradili 6,8 milijardi, odnosno 3,5 milijardi dolara, prema tvrdnjama Forbesa. Koum će, uz to, dobiti mjesto u odboru, gdje će njegova plaća iznositi jedan dolar, koliko prima i sam Zuckerberg za obnašanje pozicije CEO-a Facebooka.

- Pažljivo smo razmotrili predloženu akviziciju i došli do zaključka kako to neće ugroziti konkurenciju. – izjavio je Joaquín Almunia, povjerenik EU-a za tržišno natjecanje.

WhatsApp, aplikacija koja broji 600 milijuna korisnika diljem Europe, Azije i obje Amerike, golem je izvor mogućnosti za Facebook, iako se i dalje ne zna na koji će način biti korišten.

19. travanj 2024 23:29