Tehnopolis
StoryEditor

Facebookov Chris Cox govori o inovacijama

20. Veljača 2015.
Piše:
lider.media

Facebookov CPO Chris Cox je na Code/Media konferenciji izjavio kako kompanija pokušava uvjeriti medije i izdavače da sadržaj objavljuju direktno na Facebooku, a oni će zauzvrat povećati čitanost sadržaja.

Trenutno se vode pregovori o modelu koji bi Facebooku omogućio da objavljuje sadržaj koji bi inače bio objavljen na web stranicama medija i izdavača. Cox je kao jedan od najvećih izazova naveo činjenicu da je čitanje na mobilnim uređajima i dalje relativno loše iskustvo, ali vjeruje da Facebook to može poboljšati.

- Čitanje vijesti na smartphoneu je i dalje većinu vremena nezavidno iskustvo. Problem predstavljaju brzina i dizajn generalno. Želimo to učiniti boljim. – objašnjava Cox.

Ipak, ovakav rasplet sigurno nećemo ubrzo doživjeti, a Cox dodaje kako ne vjeruje da će izdavači ‘nestati‘ u tom procesu.

Govorio je i o redizajnu video zapisa na Facebooku, odnosno o ‘autoplay‘ opciji u newsfeedu, za koju kaže da je doživjela ‘masovni uspjeh‘. Zahvaljujući tom potezu, o Facebooku se počelo pričati kao o direktnoj konkurenciji YouTubea, ali Cox ne ustraje na takvim etiketama. Vjeruje da platforme mogu koegzistirati – Facebook, kako Cox kaže, funkcionira poput prozora kroz koji zavirite nekoliko puta u danu, a YouTube je poput knjižnice koju pretražujete.

Ipak, Facebook želi da više ljudi i brendova stvara videa ekskluzivno za Facebook. Nije im, međutim, spreman za to platiti – još. YouTube je, pak, to riješio na način da dijeli prihod s kreatorima videa. Cox nije uvjeren u efikasnost takvog rješenja.

06. svibanj 2024 00:54