Tehnopolis
StoryEditor

Facebookov Safety Check pomaže u komunikaciji za vrijeme prirodnih katastrofa

27. Listopad 2014.
Piše:
lider.media

Facebook je dodao novu uslugu koja će ljudima pomoći da saznaju jesu li im prijatelji na sigurnom za vrijeme elementarnih nepogoda kao što su potresi ili tsunamiji.

Safety Check funkcionira i na mobilnim uređajima i na desktop verziji te funkcionira i na Android i na iOS aplikacijama.

Kada se osoba nađe u dosegu neke elementarne nepogode, primit će notifikaciju od Facebooka koja će pružiti opciju pritiskanja ‘gumba‘, što će značiti da je osoba na sigurnom, ili opciju da se izjasne da nisu na ugroženom području.

Ako osoba odabere ‘Siguran sam‘, to će se prikazati kao update na Facebooku, koji će prijatelji moći vidjeti.

- Lokaciju korisnika utvrdit ćemo s obzirom na grad koji je na vašem profilu naveden kao mjesto stanovanja, posljednju lokaciju koju ste objavili preko usluge Nearby Friends i grad iz kojeg koristite internet. – objasnili su Facebookovi Naimo Gleit, Sharon Zeng i Peter Cottle na blogu.

Tvrde da je usluga inspirirana potresom i tsunamijem u Japanu 2011. godine, kada je Facebookov inženjer u Japanu razvio alat - Disaster Message Bord – koji je ljudima pomagao da uspostave kontakt za vrijeme nesreće.

- Takvi događaji naučili su nas puno o tome kako ljudi koriste Facebook za vrijeme nesreća, stoga smo željeli nastaviti s radom na alatu Disaster Message Bord. Taj je projekt naknadno postao Safety Check. – piše u blogu.

Iako je inicijalna namjera pomoć u slučajevima prirodnih katastrofa, usluga bi se mogla koristiti i za druge vrste kriza, kao što su, primjerice, teroristički napadi.

19. travanj 2024 13:57