Tehnopolis
StoryEditor

Facebookova akvizicija WhatsAppa pod povećalom EU

03. Rujan 2014.
Piše:
lider.media

EU ispituje Facebookove rivale i teleoperatere hoće li nagodba vrijedna 19 milijardi dolara između Facebooka i WhatsAppa dovesti do povećanja cijena i ‘obuzdavanja‘ inovacija.

Do te je prakse došlo tako što je Facebook od Europske unije tražio odobrenje za provedbu dogovora, najvećeg u desetogodišnjoj povijesti te tvrtke.

Europska komisija jučer je izjavila kako će odluka biti donesena do 3. listopada. U upitniku koji je poslan konkurentskim kompanijama, Europska komisija ispituje hoće li dogovor imati negativan, neutralan ili pozitivan učinak na korisnike.

- Ako smatrate da će imati negativan učinak, molimo da objasnite svoj odgovor (primjerice, porast cijena, šteta na račun inovativnosti i slično) – stoji u dokumentu.

Europsku komisiju zanima i mišljenje o tome koja je šansa da će platforme za mobilno dopisivanje, kao što je WhatsApp, zamijeniti tradicionalne poruke, pozive i e-mailove.

Konkurencija je dobila i upit smatraju li da će im nagodba Facebooka i WhatsAppa uzrokovati probleme u poslovanju.

Ovo su također pitanja na temelju kojih će Europska komisija odlučivati o prihvatljivosti akvizicije:

- Smatrate li da će nagodba između Facebooka i WhatsAppa dovesti do toga da će korisnici WhatsAppa teže prelaziti na druge komunikacijske usluge/aplikacije?

- Smatrate li da će nagodba između Facebooka i WhatsAppa konkurenciji otežati širenje baze korisnika ili plasiranje novih komunikacijskih usluga/aplikacija u Europskom ekonomskom području?

Facebook se nada da će pogodba biti zaključena do kraja ove godine.

18. travanj 2024 16:32