Tehnopolis
StoryEditor

Francuska se oprostila od svog prvog interneta

04. Srpanj 2012.
Piše:
lider.media

Ranih osamdesetih godina, mnogo prije nego je Internet postao sastavni dio naših života, Francuska je bila prva zemlja na svijetu koja je pružala uslugu kupovine i razgovora preko mreže.

Mreža se zvala Minitel, a više od trideset godina kasnije ona je zauvijek ugašena. Minitel je bio prvi eksperiment masovnog tržišta nastalog povezivanjem domova i tvrtki s centralnom bazom koje je korisnicima omogućavala razmjenu informacija u realnom vremenu.

Monopol na uslugu imao je France Telecom koji je Minitel konzole davao besplatno, a njihovo korištenje naplaćivao je kroz telefonske račune. Minitel nije bio jeftin. Korištenje njegovo poreznog broja plaćao se devet eura na sat.

Također, bila je popularna i kao alat za dolazak do pornografije jer je korisnicima omogućavao pristup servisu za seksi razgovore koji je imao popularni Minitel Rose.

Kasnih devedesetih, kada je snaga interneta već bila u zamahu Minitel je u Francuskoj još uvijek koristilo devet milijuna korisnika, no izvan zemlje bio je nepoznat.

Njegova priroda bila je ograničena na lokalne servise u Francuskoj te nije imala nikakve šanse u borbi s otvorenošću weba.No, stručnjaci smatraju kako je njegov sustav bio i više nego inovativan te su mnoge današnje ‘revolucije‘ puno manje inovativne nego što je Minitel bio na svom vrhuncu.Posebno ukazuju na činjenicu da njegov poslovni plan danas koriste kompanije poput Applea koji se ponaša kao ‘prodajni agent‘ za svoje on line prodavaonice.

08. svibanj 2024 16:57