Tehnopolis
StoryEditor

Google, Facebook i Microsoft žele obznaniti podatke koje su slali vladi

12. Lipanj 2013.

Tri najveće američke internetske kompanije zatražile su od američke vlade da im omogući veću transparentnost u vezi njezinog zahtjeva za zaštitu nacionalne sigurnosti, u pokušaju da se opravdaju nakon medijskih izvješća da su bile voljni partneri u davanju podataka svojih korisnika obavještajnim agencijama.

Google je s takvim zahtjevom prvi izašao u javnost, objavivši otvoreno pismo u kojem traži od američkog ministarstva pravosuđa dozvolu da objavi broj i opseg podataka koje su od tvrtke zahtijevale obavještajne agencije, uključujući i povjerljive zahtjeve u sklopu programa obavještajnog nazora inozemstva (FISA). Potom su i Microsoft i Facebook objavili slična priopćenja, poduprijevši takav zahtjev Googlea.

Tri kompanije, i još nekoliko drugih, našle su se u središtu pozornosti nakon što su prošloga tjedna The Guardian i Washington Post pisali o njihovoj ulozi u programu prikupljanja podataka pod imenom Prism, koji provodi američka Nacionalna agencija za sigurnost.

U Googleovom pismu, u kojem je ta kompanija po prvi puta priznala da je dobivala zahtjeve FISA-e, pojašnjava se da bi objava ukupnog broja zahtjeva u vezi nacionalne sigurnosti pokazala da ta kompanija ne daje vlastima neograničeni pristup podacima njezinih korisnika.

-Navodi u medijima da naše udovoljavanje tim zahtjevima daje američkoj vladi neograničeni pristup podacima naših korisnika jednostavno nisu istiniti- kaže Googelov voditelj pravnog odjela David Drummond u pismu upućenom američkom državnom odvjetniku Ericu Holderu i direktoru FBI-a Robertu Muelleru.

Još od 2010. godine Google objavljuje polugodišnja izvješća o transparentnosti u kojima navodi podatke o broju zahtjeva koje prima od vlasti. No, ta izvješća nikad nisu uključivala zahtjeve u sklopu FISA-e zbog njihove povjerljive prirode.

I druge internetske kompanije, koje su obično žestoki rivali oko svih bitnih pitanja, sada su se vrlo brzo pridružile Googleu. Izvori bliski tim kompanijama kažu da njihov zahtjevi nisu koordinirani.

-Omogućavanje veće transparentnosti u vezi ukupnog obujma zahtjeva u vezi nacionalne sigurnosti, uključujući i FISA-u, pomoglo bi zajednici da razumije i raspravi ta važna pitanja-stoji u pismu Microsofta.

Vodeća društvena mreža Facebook nekoliko minuta nakon objave Microsofta proslijedila je svoje pismo u kojem navodi: ‘Pozdravili bismo mogućnost da podnesemo izvješće o transparentnosti koje bi nam omogućilo da podijelimo s onima koji koriste Facebook diljem svijeta da upotpune sliku o tome što kakve smo zahtjeve od vlade dobili i kako smo odgovorili‘.

19. travanj 2024 22:57