Tehnopolis
StoryEditor

Google home je pametni zvučnik za pametan dom

28. Svibanj 2016.
Piše:
Branimir Kovač

Home se povezuje s drugim uređajima u kućanstvu poput Googleova Chromecasta, čime se izravno povezuje s TV uređajem ili pak drugim pametnim kućanskim uređajima kojima je moguće upravljati putem glasa.

Google Home, baš kao i Echo, pametni je zvučnik s ugrađenim mikrofonom koji zajedno s virtualnim osobnim pomoćnikom Google Assistantom namjerava postati svojevrsno središte pametnog doma budućnosti upravljanoga glasovnom komunikacijom. Googleova odluka da se baci na taj tržišni segment sasvim je logična s obzirom na ulogu koju ta tvrtka ima u pretraživanju podataka na internetu iako su već krenula nagađanja kako bi i Apple uskoro mogao izaći s nekom svojom inačicom sličnog proizvoda.

Kako god bilo, Home se povezuje s drugim uređajima u kućanstvu poput Googleova Chromecasta, čime se izravno povezuje s TV uređajem ili pak drugim pametnim kućanskim uređajima kojima je moguće upravljati putem glasa. Sve se čini kao logično proširenje ekosustava Android. Uz taj uređaj predstavljene su i nove aplikacije za komunikaciju – Allo i Duo. Prva je namijenjena razmjeni poruka, gdje Google najavljuje kako će aplikacija biti dovoljno pametna da sama predloži potencijalne odgovore, a druga služi za videokomunikaciju.

Home će se pojaviti na tržištu kasnije tijekom godine, a cijena zasad nije poznata, ali Google je poznat po atraktivno postavljenim cijenama pa je za pretpostaviti da će to i ovaj put biti slučaj.

20. travanj 2024 12:58