Tehnopolis
StoryEditor

Google izbacuje ‘Google Fit‘ kao konkurenciju Appleovom HealthKitu

13. Lipanj 2014.
Piše:
lider.media

Google izlazi s novom zdravstvenom platformom imena Google Fit, koja će sakupljati i agregirati podatke različitih zdravstvenih aplikacija, poput onih koje mjere otkucaje srca i slično. Google Fit bit će predstavljen na konferenciji I/O koja će se održati 25. i 26. lipnja.

Taj je potez svojevrsna objava rata Appleovom HealthKitu, predstavljenom prošli tjedan, koji će se nalaziti u sklopu operativnog sustava iOS 8. HealthKit će omogućiti spremanje podataka o spavanju, otkucajima srca, broju koraka, zajedno sa cjelokupnom medicinskom poviješću pojedinca. Samsung je prošlog mjeseca također predstavio svoju novu biometričku platformu za sakupljanje zdravstvenih podataka iz aplikacija, imena Sami.

Google će podatke generirati kroz otvoreno sučelje za programiranje aplikacija, što će omogućiti aplikacijama da dijele informacije, a partnerstvo s nosivim tehnologijama bit će predstavljeno na Google I/O konferenciji za developere. Izvor upoznat s Googleovim planovima, za Forbes je izjavio da će u sklopu Google Fita biti moguće povezivanje nosivih tehnoloških uređaja koji, recimo, broje korake ili otkucaje srca, s ostalim agregiranim podacima. Još nije potpuno jasno hoće li Google Fit biti integriran u sljedeću verziju Androida ili će to biti samostalna aplikacija koju će korisnici Androida skidati po vlastitoj želji.

Stvaranje ovakvih zdravstvenih platformi već je dugo izazov i za Google i za Apple. Komplikacije su brojne – zabrinutost za privatnost podataka, pitanje kako najbolje procesirati tako osjetljive zdravstvene podatke ili kako osigurati valjane povratne informacije.

Ovo nije prvi put da se Google bavi ovim područjem. 2012. godine bio je aktivan Google Health, ali je povučen. Derek Newell, CEO digitalne zdravstvene platforme Jiff, kaže da je projekt Google Health propao zato što korisnici nisu željeli samo sakupljati podatke, već su željeli informacije i tumačenja tih podataka.

Google će vjerojatno svoju novu zdravstvenu platformu vezati uz Android Wear, verziju Googleovog Android operativnog sustava stvorenu za pametne satove i druge nosive uređaje. Na taj će način netko tko nosi takve uređaje moći sakupljati podatke poput broja koraka, otkucaja srca ili temperature tijela, a ti će podatci onda biti sakupljani na platformi Google Fit.

Velike tehnološke tvrtke poput Applea, Samsunga i Googla smatraju da je sakupljanje podataka sljedeći korak proširenja njihovog ekosustava. Microsoft se također uključuje u igru s pametnim satom koji mjeri otkucaje srca. Nejasno je hoće li i oni krenuti sa zdravstvenom platformom, iako od 2010. godine već nude HealthVault, web platformu za skladištenje zdravstvenih podataka.

Googleov Android dominira tržištem smartphonea i do kraja će godine, procjenjuje se, držati 80 posto tržišta, dok će Apple zadržati 14, 8 posto. Ipak, i Android će vjerojatno biti suočen s promjenama, budući da je više nego realno da će Samsung nastaviti s nastojanjima da smanji ovisnost o Googleovim softverima. Postoji šansa da će Google Fit jednostavno zamijeniti svojom zdravstvenom platformom Sami.

05. svibanj 2024 06:10