Tehnopolis
StoryEditor

Google Maps i transformacija karata

09. Veljača 2015.
Piše:
lider.media

Google Maps projekt pokrenut je prije deset godina i inicijalno ga je sačinjavao tim od 50 zaposlenika. Danas je u potpunosti promijenio svijet digitalnih karata i broji više od milijardu korisnika.

Prije deset godina je odlazak na neko putovanje podrazumijevao pripremu i planiranje itinerara. Danas će većina ljudi samo uključiti Google Maps navigaciju.

Počeci

2004. godine braća Lars i Jens Eilstrup Rasmussen iz Danske su otišli u Google i predstavili ideju za web aplikaciju koja neće sadržavati statične karte, već karte koje je moguće pretraživati, zumirati i pomicati. Google je kupio njihovu kompaniju (Where 2 Technologies) te još jednu kompaniju imena Keyhole koja je razvijala softver za geoprostornu vizualizaciju – koji će se kasnije razviti u Google Earth. Tako je tim od 50 zaposlenika počeo graditi Google Maps.

Google Maps je predstavljen 8. veljače 2005. godine u SAD-u te dva mjeseca kasnije u UK-u, iako u to vrijeme nije bio jedini projekt koji se bavio digitalnim kartama na taj način – Yahoo je godinu ranije predstavio Yahoo Maps i tako preduhitrio Google. Međutim, nije se ‘uhvatio‘ među korisnicima. Google nije stao na tome. Kasnije te godine predstavljena je opcija uputa za vožnju i javni prijevoz, ali tek je satelitski prikaz pokazao koliko je Google posvećen ovoj priči.

- U to je vrijeme satelitski prikaz bio jako skup i kompliciran pothvat jer nije bilo toliko dostupnih satelita. Otišao sam kod Sergeya i pokazao mu na karti glavne gradove čije smo satelitske snimke trebali nabaviti. On je pogledao kartu i upitao ‘Zašto ne bismo imali sve?‘. – objašnjava John Hanke, suosnivač Heyholea.

Street View

Street View je postao najkontroverznija, ali i najpopularnija odlika Google Mapsa. 2006. godine je predstavljen u SAD-u, a u Europi, Japanu i Australiji je pokrenut 2008. godine. Usluga se oslanjala na slaganje fotografija svake ulice svakog grada, a fotografije je snimala posebna kamera montirana na automobil. Sama ideja je krenula od pokretača Googlea, Larryja Pagea i Sergeya Brina.

Google Maps na prvom iPhoneu

Google Maps se prvi put pojavio na nekom smartphoneu 2007. godine – na Appleovom prvom iPhoneu. To je bila drugačija era, ona u kojoj Google u Apple nisu bili rivali, već partneri. Pojava smartphonea ključni je trenutak za digitalne karte. Tako su ušle u svakodnevnu uporabu, odnosno postale dio svakodnevnog života. Google Maps je do danas dodao brojne usluge inicijalnom proizvodu – satelitsku navigaciju, ocjenjivanje restorana, prometne informacije i brojne druge stvari. Međutim, napredak nije uvijek bio jednostavan. 2010. godine je otkriveno kako je Street View automobil prikupljao podatke o privatnim Wi-Fi mrežama, što je Googleu donijelo kaznu od 7 milijuna dolara od strane američkih vlasti.

Konkurencija

Google Maps se danas suočava s rastućom konkurencijom. Neki od rivala, kao što je Citymapper, koriste Googleove podatke, a neki samostalno dolaze do geoprostornih podataka. Apple je 2012. je odlučio maknuti Google Maps sa svojih uređaja. Kompanija je u međuvremenu shvatila kako nije tako jednostavno kreirati takvu uslugu, a Tim Cook se morao ispričati korisnicima zbog manjkavosti Appleove Maps aplikacije, koja je bila predstavljena u sklopu iOS 6 verzije operativnog sustava. Danas su bugovi otklonjeni i Apple nudi stvarnu alternativu Google Mapsu. Microsoftov Bing Maps je prvi ponudio pogled iz ptičje perspektive, a Nokia je 2007. godine kupila tvrtku Navteq i sada izrađuje iznimno točne mape koje prodaje drugim kompanijama, primjerice Garminu, BMW-u i Amazonu. Osim toga, postoje i projekti kao što je Open Street Map, koji podrazumijeva besplatne mape koje svi mogu dorađivati.

Budućnost

Prema Garyju Galeu, u sljedećih pet godina napredak će se oslanjati na nove generacije senzora. Naglasak će biti i na interijerima. Budućnost digitalnih karata zapravo se svodi na korištenje karata, a offline korištenje je još jedna od mogućih opcija.

19. travanj 2024 12:20