Tehnopolis
StoryEditor

Google odbio zahtjev francuske komisije za slobodu informacija da ‘pravo na zaborav‘ proširi globalno

31. Srpanj 2015.
Piše:
lider.media

Google se odbija pokoriti francuskim zahtjevima da ‘pravo na zaborav‘ proširi na rezultate pretraživanja diljem svijeta, ne samo u Europi.

Francuska komisija za slobodu informacija (CNIL) je u lipnju naredila kompaniji da se ‘pravo na zaborav‘ počne primjenjivati na sve domene, ne samo europske. Takav je zahtjev proizašao iz svibanjske presude Europskog suda pravde, prema kojoj Europljani imaju pravo od pretraživača, kao što su Google ili Bing, zatražiti brisanje rezultata povezanih s njihovim imenom u slučaju kada su informacije zastarjele, nebitne ili štetne za korisnike, što je prozvano ‘pravom na zaborav‘.

Google je prihvatio presudu i otada zaprimio oko 250 tisuća zahtjeva. Kompanija je prihvatila otprilike 41 posto zahtjeva. Međutim, kompanija se obvezala presudu primjenjivati isključivo na europskim domenama. Google je u četvrtak na službenom blogu objavio kako smatra da niti jedna država ne bi trebala imati autoritet da kontrolira sadržaj kojem neka druga država može pristupiti.

CNIL je izjavio kako će proučiti Googleovu žalbu i donijeti odluku kroz dva mjeseca. U slučaju da žalba bude odbijena, Google bi se mogao suočiti s novčanim kaznama.

25. travanj 2024 04:01