Tehnopolis
StoryEditor

Google se priprema na tužbu Europske unije koja bi kompaniju mogla koštati 6 milijardi dolara

15. Travanj 2015.
Piše:
lider.media

Europska unija se sprema optužiti Google zbog zlouporabe položaja u kontekstu internet pretraživanja, a na štetu konkurentskih tvrtki. Američka kompanija mogla bi biti sankcionirana novčanom kaznom u iznosu od šest milijardi dolara i izmjenom poslovnog modela na području EU.

Iako neki tvrde da bi se to moglo dogoditi danas, anonimni izvori upoznatih sa slučajem ustraju u tvrdnji kako će ipak proći mjeseci prije nego li se prijetnja ostvari. Ipak, Margrethe Vestager, zadužena za slučaj, mogla bi danas, nakon sastanka vrha Europske unije, izaći u javnost sa službeno objavom. Ovaj slučaj traje već pet godina, a Vestager bi danas trebala u SAD-u održati sastanak s poslovnim liderima te predsjednikom Obamom, koji propituju planove Europske unije vezane uz ograničavanje moći američkih tehnoloških kompanija.

Vestager će, prema dosadašnjim informacijama, optužiti Google zbog kršenja zakona o monopolu, odnosno preusmjeravanja internetskog prometa na štetu rivala, a u vlastitu korist. 20 kompanija je podiglo tužbu protiv Googlea. Re/code je objavio Googleov interni memorandum u kojem kompanija izražava razočarenje vijestima, ali i tvrdi kako će se spor nastaviti još godinu ili dvije i na koncu završiti na sudu.

- Imamo snažne dokaze, a argumenti su na našoj strani, budući da je naše poslovanje vođeno idejom pružanja bolje i kvalitetnije usluge korisnicima. – stoji u memorandumu, čiju autentičnost Google nije potvrdio.

Vestager je dodatno najavila pokretanje istrage u slučaju Googleovog Android softvera. Google se u nekoliko navrata pokušao nagoditi, ali niti jedan prijedlog kompanije nije prihvaćen. Google nije prva američka tehnološka kompanija koja je doživjela ovakvu sudbinu na europskom tlu. Microsoft je u proteklih deset godina Europskoj uniji isplatio kazne u iznosu od ukupno 2,34 milijarde dolara.

17. travanj 2024 22:45