Tehnopolis
StoryEditor

Google X istraživanjem nanočestica pokušava pridonijeti ranoj dijagnostici bolesti

29. Listopad 2014.
Piše:
lider.media

Google X najavio je svoju posljednju biotehnološku inicijativu – koja je jako malena.

Life Sciences tim Google X-a trenutno proučava potencijal nanodijagnostike, koja koristi minijaturne čestice koje se mogu vezati uz bolesne stanice i tako ih detektirati. Cilj je omogućiti aktivno praćenje i dijagnozu raznih bolesti u najranijim stadijima.

Google je inicijativu najavio u utorak na WSJDLive konferenciji u Kaliforniji.

Nanočestice, koje su manje od jedne tisućine širine crvene krvne stanice, već su u fokusu brojnih biotehnoloških istraživanja. Kompanije kao što su Nanosphere, AuraSense, T2 Biosystems ili Bind Therapeutics istražuju potencijal mikroskopskih čestica u tretmanu i dijagnozi bolesti kao što su karcinom ili infekcije krvi. Bill Gates i Googleov Eric Schmidt pritom su investitori tvrtke AuraSense.

Ideja je da svatko može popiti tabletu koja sadrži nanočestice koje se onda vežu na bolesne stanice, a nosivi uređaj bi služio privlačenju tih stanica poput magnet, što bi liječnicima omogućilo prebrojavanje tih stanica.

Liječnicima bi to moglo biti od velike pomoći kada je u pitanju rana dijagnoza karcinoma i drugih opasnih bolesti. U konačnici, rana dijagnoza dovela bi do tretmana u ranim stadijima bolesti, što bi povećalo broj ljudi koji su pobijedili zloćudne bolesti.

- Možda će postojati testa za enzime koji bi mogao otkriti hoće li neka od arterija puknuti i tako spriječiti srčani ili moždani udar. Možda će se razviti dijagnostika za pacijente koji su prošli operaciju ili kemoterapiju. – izjavili su iz kompanije.

Međutim, isto su tako dodali da će proći godine prije nego ova vrsta tehnologije postane stvarnost. Znanstvenici prvo moraju pronaći način da vežu nanočestice uz ispravne molekule, kao i otkriti koji broj čestica je potreban za praćenje bolesti. Štoviše, Googleov Life Sciences tim mora najprije otkriti kako se definira zdravo ljudsko tijelo u kontekstu molekula i stanica, odnosno koja je granica kada se nešto može smatrati bolesnim.

Google X Life Sciences tim radi i na brojnim drugim projektima, kao što su, primjerice, pametne kontaktne leće koje dijabetičarima prate razinu glukoze.

26. travanj 2024 04:37