Tehnopolis
StoryEditor

Googleova bitka za dnevnu sobu

05. Srpanj 2014.
Piše:
Branimir Kovač

Google već neko vrijeme želi zagospodariti dnevnom sobom, no osim fenomenalnog i jeftinog Chromecasta, koji povezuje mobilne uređaje s televizorom, nije imao većeg uspjeha. S novom platformom Android TV stvari bi se mogle promijeniti.

Android TV zapravo je nasljednik ne previše uspješnoga Google TV-a, a valja napomenuti da nije riječ o konkretnom uređaju, već, kao i u slučaju Androidovih mobilnih telefona, softverskoj platformi za uređaje nezavisnih proizvođača. Ti uređaji mogu biti televizori, set-top boxovi i konzole, a jednu takvu već je najavio Razer, koja će omogućavati povlačenje sadržaja za TV poput filmova i serija, ali i pokretanje Androidovih igara.

Nova Googleova platforma za dnevnu sobu namjerava iskoristiti istu strategiju kojom se ta kompanija nametnula na tržištu mobilnih uređaja, a već su sklopljena i neka partnerstva. Google se nada da će i razvijatelji aplikacija sada iskoristiti mogućnosti velikog ekrana te ponuditi dodatnu vrijednost. Strategija razvijanja platforme, a ne nužno i hardvera, različita je od onoga što nudi konkurentski Apple koji, kako se već dugo nagađa, također priprema ekspanziju svoje Apple TV platforme, gotovo sigurno i na poseban TV uređaj.

Tko zna, nakon uspjeha s Nexus telefonima i tabletima, možda će se i Google u budućnosti odlučiti na nešto slično.

24. travanj 2024 22:01