Tehnopolis
StoryEditor

Grčić: Koju god reformu želimo provesti, svi skaču

24. Studeni 2014.
Piše:
lider.media

- O novom setu zakona razgovaramo samo argumentima, i to na temelju jedne važne političke odluke ove Vlade, koja je ishodište: da se mjerom Vlade o Zakonu o porezu na dohodak poveća plaća za milijun građana Hrvatske. To je ključna politička odluka ove Vlade, donesena na temelju unutarnjih rasprava i razgovora - tvrdi potpredsjednik Vlade Branko Grčić odgovarajući na prozivke riječkog gradonačelnika i stranačkog kolege Vojka Obersnela.

Obersnel je, naime, oštro kritizirao izmjene poreznih zakona kojima će samo Grad Rijeka izgubiti oko 50 milijuna kuna, a cijela samouprava skoro 2 milijarde kuna. Grčić pak ističe, piše Novi list, kako ta odluka nije uperena ni protiv Rijeke ni protiv Delnica, niti ikoga drugoga u samoupravi.

- Ljudi u samoupravi moraju shvatiti da ako građanima ustupimo 1,8 milijardi kuna, da to negdje hoće nedostajati, ali da taj manjak solidarno dijele i država i samouprava. Vidite u kojoj smo situaciji, koju god reformu želimo provesti, svi skaču. Sad kad smo donijeli tešku, ali za građane atraktivnu odluku o povećanju plaća, sad na noge skaču i naši SDP-ovci kad im se smanjuju prihodi. Vrlo je teško donositi mjere i reforme na taj način - tvrdi Grčić.

- Kritiziraju nas da nonstop režemo, sad kad mijenjamo taj dio politike, nisu spremni podijeliti teret odluke. To jest strukturna mjera, nakon tri godine mučenja države da smanjimo proračun, deficit učinimo održivim, sad je evo vrijeme da i samouprava podnese svoj dio tereta. S tim se moraju suočiti - kaže Grčić.

23. travanj 2024 09:38