Tehno
StoryEditor

Hakeri na najam – industrija koja cvjeta u svim godišnjim dobima

16. Siječanj 2022.

U industriju koja zacijelo neće propasti pretvorile su se tvrtke koje nude hakere na najam, sudeći prema objavi MIT-ova časopisa The Technology Review. Među tim tvrtkama, mahom zaslužnima za prodaju i raspačavanje alata za digitalno praćenje, većina je iz Izraela, zatim iz Kine, Indije i Sjeverne Makedonije. Poslovanje takvih tvrtki, kažu, cvjeta unatoč lanjskom skandalu kad se doznalo da je softver izraelskog NSO Groupa, jednog od glavnih igrača na tom tržištu, kao neplanski, špijunirao sve i svakoga.

Tajnovita industrija 'hakera na najam' u središtu je interesa još od 2014. kad se doznalo da je talijanska tvrtka Hacking Team desecima zemalja prodala svoj spyware kojim su se kršila ljudska prava i pravila o privatnosti. U međuvremenu taj se tim hakera ugasio pa ponovno počeo raditi i nuditi tržištu gotovo iste proizvode.

Dobio je i moćnu konkurenciju jer je sve više država spremno platiti milijarde dolara za hakerske operacije sve zbog obrane, naravno, od unutarnjih i vanjskih neprijatelja. Navodno vlade spremno ulažu u kibernetičke operacije i alate koje im omogućavaju 'hakeri na najam' jer se tako relativno jeftino mogu nadmetati s drugim narodima, a usput razvijaju i moćne alate za kontrolu svojeg stanovništva. Doduše, zbog sve većeg rasta i utjecaja 'hakera na najam' državnici su tu industriju poželjeli i regulirati pa obećavaju nova pravila o uvozu i izvozu njezinih programa i alata te sankcije i tužbe protiv hakera koji nude lošu robu.

50 tisuća korisnika platformi kompanije Meta (bivšeg Facebooka) samo u prosincu 2021. našlo se na meti sedam tvrtki koje iznajmljuju hakere, tj. hakerske operacije. O tom otkriću izvijestila je Meta

15. travanj 2024 08:57