Tehnopolis
StoryEditor

Hoće li Appleov pametni sat biti bolji od sličnih proizvoda?

24. Kolovoz 2014.
Piše:
lider.media

Očekuje se da će Apple ove jeseni izbaciti svoj pametni sat. Već se mjesecima nagađa hoće li to biti novi uspjeh kompanije ili fijasko koji se neće moći mjeriti s rezultatima prodaje njezinih drugih proizvoda poput iPhonea, iPada i iPoda.

Mnogi upozoravanju na slabu prodaju sličnih uređaja na tržištu - primjerice Samsungovu - no suditi o proizvodu koji još nije ni ugledao svjetlo dana poprilično je besmisleno. Ako su drugi proizvođači u istoj ili sličnoj kategoriji podbacili, zašto bi Apple? U suštini, Apple bi mogao iskoristiti brojne opcije koje bi takozvani iWatch učinile hitom.

Jedna od opcija jest učiniti iWatch platformom za plaćanje koja bi mogla zamijeniti neke od kartica koje svaki dan moramo nositi sa sobom.

Problem s mobilnim plaćanjem svodi se na iskonsko pitanje – tko je prvi, kokoš ili jaje? Korisnici se ne žele prilagoditi novoj tehnologiji jer je koristi nedovoljno trgovaca, a trgovci ne žele ulagati u infrastrukturu zbog premalo korisnika.

Zbog ogromne količine novca na raspolaganju, Apple bi mogao ući u platežne opcije na način na koji samo rijetke tvrtke mogu – tako što bi mogao subvencionirati terminale za plaćanje.

Suradnja između Applea i velikih trgovačkih lanaca mogla bi proširiti interes za mobilnim plaćanjem i iWatchem.

Već se neko vrijeme šuška da Apple ulazi u ovu domenu, pa je tako nedavno pregovarao i sa Visom, koja ima više od dvije milijarde korisnika.

23. travanj 2024 10:02