Korona i biznis
27. srpanj 2014.

Hoće li Mark Zuckerberg postati najbogatiji čovjek na svijetu?

lider.media
lider.media

Teško da je titula najbogatijeg čovjeka na svijetu cilj Marka Zuckerberga, ali kada bi cijena Facebookovih dionica narasla na 200 dolara, to bi postala realnost.

To je računica Bloombergovog analitičara Davida de Jonga. On tvrdi da bi cijena od 200 dolara po Facebookovoj dionici smijenila Billa Gatesa s trona najbogatijeg čovjeka na svijetu.

Cijena dionice je u srijedu ujutro iznosila 76,20 dolara, tako da bi se trebala barem utrostručiti da bi se ovaj scenarij ostvario. Trenutna Facebookova tržišna vrijednost iznosi 195,4 milijarde dolara. Kada bi cijena dionice iznosila 200 dolara, Facebook bi vrijedio čak 500 milijardi. Usporedbe radi, Apple je trenutno procijenjen na 580 milijardi dolara.

Pitanje je može li Facebook doista doseći te brojke.

Kada je Apple probio granicu od 500 milijardi dolara, imao je 33 milijarde dolara godišnjeg profita, što je značilo da im je povrat uloženog iznosio 15 puta. Povrat uloženog (P/E, prema price-to-earnings) je iznos koji investitor plaća da bi zaradio jedan dolar.

Google je ipak bolji primjer za usporedbu s Facebookom, budući da je Google softverska/internetska kompanija. Na Apple se gleda kao na hardversku kompaniju, pa je P/E omjer drugačiji. Google ima tržišnu vrijednost od 401 milijarde dolara, P/E omjer 31 te zaradu od 13 milijardi dolara.

Facebookov P/E omjer trenutno iznosi 98, a dobit u posljednjih dvanaest mjeseci iznosi 1,91 milijardu dolara.

Ako koristimo Google kao usporednu točku, Facebookov P/E omjer trebao bi se smanjiti na 31, a prihod bi trebao porasti na 16,1 milijardu dolara, što je 8 puta više od trenutnog stanja.

Ako, pak, vučemo paralele s Appleom, Facebook bi trebao imati neto prihod od 33 milijarde dolara, što je 16 puta više od sadašnje situacije.

Može li Facebook dostići te brojke? Naravno da može. Facebook trenutno iskorištava samo mali dio svog ukupnog potencijala. Prihodi i dalje rastu za 61 posto svake godine. Posjeduju i Instagram, golemi potencijal za oglašavanje, a tu su i WhatsApp i Facebook poruke. Ne treba zaboraviti ni Oculus, a tko zna što još Facebook može smisliti.

Dakle, iako mu to vjerojatno nije namjera, Mark Zuckerberg bi vrlo vjerojatno mogao postati najbogatiji čovjek na svijetu.