Tehnopolis
StoryEditor

Hoće li samovozeći automobili značiti i novu prijetnju od terorizma?

10. Listopad 2014.
Piše:
lider.media

Brojni su članci ovih dana pozdravili uključenje kompanije Tesla, poznate po svojem električnom automobilu, u industriju samovozećih automobila.

Stručnjaci su, međutim, zabrinuti zbog činjenice da bi ta nova grana industrije mogla biti podložna cyberkriminalnim aktivnostima. Jedan od njih, Egil Juliussen, izjavio je kako trenutno elektronski sustav samovozećih automobila gotovo da uopće ne uključuje mjere sigurnosti.

- Ekonomske mogućnosti su znatno drugačije za automobilske sustave nego za osobna računala, tablete i smartphone. Malo je informacija od kojih bi hakeri mogli imati koristi. Razlozi zbog kojih bi samovozeći automobili mogli biti na meti hakera puno su opasniji – stvaranje prometnog kaosa, ubojstva ili terorističke akcije. – objašnjava Juliussen.

Unosno tržište

Samovozeći automobili smatraju se sljedećom velikom revolucijom u industriji. Čak i velike tehnološke tvrtke kao što je Google pokušavaju ugrabiti dio kolača. Tvrtka Lux Research predviđa da će do 2030. godine tržište samovozećih automobila biti vrijedno 87 milijardi dolara, a IHS Automotive tvrdi da će do 2035. godine polovica automobila na cestama Sjeverne Amerike biti samovozeći automobili.

Upozorenja

Znanstvenici sa sveučilišta u Kaliforniji i San Diegu su 2011. godine u sklopu istraživanja uspjeli hakirati automobile. Nakon tega se automobilska industrija ‘probudila‘ te se sada rade istraživanja i analize koje bi trebale dovesti do sigurnijih praksi.

- Trebat će nekoliko godina da se rezultati istraživanja implementiraju u same automobile. Regulatori, kao što je NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) te slične organizacije u Europi, su također počeli obraćati pažnju na pitanje sigurnosti elektronskih sustava u automobilima. Napredak bi trebao biti vidljiv kroz narednih pet godina. – zaključuje Juliussen.

26. travanj 2024 23:48