Tehnopolis
StoryEditor

Hoće li stroža pravila potkopati Amazonov program dostave dronovima?

17. Veljača 2015.
Piše:
lider.media

FAA – Savezna uprava za civilno zrakoplovstvo (Federal Aviation Administration) je u nedjelju predložila nova pravila za korištenje dronova.

Predložena pravila objašnjavaju kako će oni koji se dronovima ‘budu koristili u komercijalne svrhe morati imati posebne pilotske dozvole, izbjegavati promatrače i operirati isključivo tijekom dana‘. Također, limit brzine je 160 kilometara na sat, a visine 155 metara.

Ta nova pravila nisu dobra vijest za Amazon i njegov Prime Air program, koji podrazumijeva dostavu naručenih proizvoda u roku od pola sata ili manje.

- FAA bi trebala uzeti u obzir potrebe naše industrije, kao i potrebe naših korisnika. Odlučni smo u namjeri da realiziramo program Prime Air i spremni smo se ‘preseliti‘ na mjesta gdje regulatorni okvir odgovara našim potrebama. – izjavio je Amazonov Paul Misener.

Amazonov CEO, Jeff Bezos, je predvidio ovakav rasplet. Još u prosincu prošle godine je izjavio kako će najveća prepreka Prime Aira biti regulatorne prirode. Istog je mjeseca uputio pismo FAA-u u kojem je objasnio kako će kompanija ‘biti primorana preseliti testiranja dronova izvan SAD-a‘ ukoliko im ne bude odgovarao regulatorni okvir. Amazon trenutno dronove testira u Ujedinjenom kraljevstvu jer SAD ne dopušta testiranje u eksterijeru.

23. travanj 2024 10:23