Tehnopolis
StoryEditor

Hrvatska je vodeća u regiji u borbi protiv softverskog piratstva

24. Rujan 2013.

Hrvatska je vodeća u regiji u borbi protiv softverskog piratstva, ali još uvijek daleko od rezultata razvijenih europskih zemalja, upozorila je na današnjoj konferenciji za novinare nova pravna zastupnica i glasnogovornica udruženja softverske industrije BSA Ivana Jurin Puhalo.

Sa stopom softverskog piratstva od 53 posto Hrvatska je daleko od 33 posto za sve članice EU-a, dok je ta stopa u zemljama s uređenim tržištem između 17 i 26 posto, kaže Jurin Puhalo.

Ona očekuje da će primjena zakonodavstva EU-a, s kojim je usklađeno domaće zakonodavstvo, pridonijeti padu softverskog piratstva. Međutim, upozorava da broj prijava za upotrebu nelicenciranog softvera raste te da je ono u većoj mjeri zastupljeno u privatnom nego u javnom sektoru.

Prema procjenama BSA-a, licenciran softver Hrvatskoj donosi četiri puta veću gospodarsku korist od piratskog. Smatra se da bi porast uporabe licenciranog softvera za jedan postotni bod generirao procijenjenih 625 milijuna kuna vrijednosti lokalne proizvodnje, dok bi porast uporabe piratskog softvera istom stopom generirao 143 milijuna kuna. To znači da bi ispravno licenciran softver donio 482 milijuna kuna dodatne gospodarske vrijednosti.

U BSA-u tvrde kako svaka kuna uložena u ispravno licenciranje softvera donosi procijenjeni povrat investicije od 126 kuna, a upotreba piratskog softvera na svaku dodatno uloženu kunu vraća 26 kuna.

02. svibanj 2024 18:47