Tehnopolis
StoryEditor

Hrvatska online - Nema bijega pred blagodatima digitalizacije

26. Listopad 2015.

Ovih je dana autor ovog članka osjetio blagodat digitalizacije. Nazvao je svoga doktora i zamolio ga da mu izda recept za lijek koji već troši. ‘Lijek vam je već u ljekarni’, reče doktor nakon nekoliko sekundi klikanja po monitoru kompjutora.

Donedavno bismo morali otići k doktoru, čekati u redu da nas primi za tu minutu ili dvije koliko bi trajalo ispunjavanje recepta. Ovo je ipak velika ušteda vremena, a digitalizacija je već uzela maha i u drugim područjima olakšavši građanima i poduzećima rješavanje svojih obveza.Slično je i s e-naručivanjem u zdravstvu, poručuju iz hrvatske vlade, koje je u funkciji od početka 2013., a do sada je na taj način naručeno 2,2 milijuna pregleda. Kako se novi trendovi reflektiraju u raznim sektorima Vladine odgovornosti? Donosimo pregled nekih primjera koji pokazuju da je život građana umnogome olakšan, a tek nas očekuje razvoj novih aplikacija.

Bliže domu Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) građanima je omogućilo elektroničku osobnu iskaznicu (eOI) na koju se mogu pohraniti identifikacijski certifikat koji se upotrebljava za elektroničku potvrdu identiteta i autentikaciju tijekom pristupa elektroničkim uslugama te potpisni certifikat koji se upotrebljava kao podrška naprednom elektroničkom potpisu i zamjenjuje vlastoručni potpis, a oba se certifikata mogu upotrebljavati u kombinaciji s osobnim PIN-om. Osim toga u MUP-u imaju i mobilni šalterski ured.– Riječ je o šalterskom vozilu te odnedavno i kovčegu koji služi za upravne poslove. Namijenjeni su ponajprije građanima koji žive u udaljenim i lošije prometno povezanim krajevima, starijim, bolesnim, slabije pokretnima i osobama s invaliditetom, ali i svim ostalim građanima koji žele obaviti upravne poslove bliže vlastitom domu – kažu.Osim toga nesavjesni vozači mogu platiti kaznu putem POS uređaja i tako kaznu do dvije tisuće kuna plaćanjem odmah mogu prepoloviti, što je, kažu, utjecalo na ukupan broj plaćenih kazni na mjestu počinjenja prekršaja u odnosu na vrijeme kada se nisu rabili POS uređaji. Još jedan projekt – eRedomat – pokrenut je potkraj 2013., a uključuje uzimanje brojeva u redu čekanja na lokaciji, naručivanje putem interneta i mobilnih aplikacija i provjeravanja reda čekanja tj. kada bi osoba trebala doći na red te je u skladu s tim i podijeljen u nekoliko faza. Očekuje se da bi iduće godine projekt trebao biti gotov u cijeloj zemlji. U MUP-u pripremaju i projekt e-policija, kojim se očekuje standardizacija rada policijskih službenika, veća operativnost, racionalizacija troškova te brži i kvalitetniji rad.Adut Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja informacijski je sustav prostornog uređenja – ISPU – aplikacija koja u jednu cjelinu spaja Geoportal, Katastar i prostorne planove, što krajnjem korisniku tj. svakom građaninu omogućava jednostavan pristup informacijama o pravilima korištenja prostorom, planovima koji su u izradi te izvješćima o javnim raspravama.– Cilj koji se ISPU-om želi postići jest da sustav prostornog uređenja bude transparentan, svima dostupan te da se omogući jednostavan nadzor i kontrola svih procesa koji se u njemu događaju – kažu u Ministarstvu.Također i e-dozvola za gradnju, koja je dostupna u cijeloj zemlji, omogućuje da se na vrlo jednostavan način, brzo i bez čekanja, preda zahtjev za izdavanje dozvole, a čije se izdavanje čeka samo nekoliko dana, što je znatan napredak. U tijeku je izrada aplikacije e-nekretnine, na temelju koje će procjenitelji i građani moći u svakom trenutku provjeriti vrijednost nekretnine – bit će definirano, primjerice, da stan određene veličine, u točno određenoj ulici, na drugom katu ima određenu vrijednost. Tako će se približnim metodama moći dobiti i koliko iznosi vrijednost stana na prvom ili desetom katu, tri ulice dalje ili u drugom kvartu.

Više smjerova I u Ministarstvu uprave hvale se svojim radom na skraćivanju raznih procedura digitalizacijom. Uveli su sustav e-Građani otvorivši građanima mogućnost izravne komunikacije s javnom upravom. Sada je sve mnogo transparentnije, a kao primjer navode upotrebu istih vjerodajnica za sve e-usluge. Naime, objašnjavaju, do uvođenja sustava e-Građani svaka je institucija izdavala svoje vjerodajnice za pristup e-uslugama.– Razvoj usluga usmjeravamo prema životnim situacijama te ih tako grupiramo i prosljeđujemo podatke. Jedan od primjera integriranih usluga jest e-prijava na  Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. Zaposlenici se prijavljuju samo na Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, a dalje se podaci dostavljaju elektronički Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje – objašnjavaju.Sustav e-Građani kontinuirano se razvija u nekoliko smjerova. Za slabo pokretne građane ili one koji žive u inozemstvu omogućeno je dobivanje pristupnih podataka putem sustava punomoći, uključivanjem mogućnosti prijave putem sustava internetskog bankarstva; omogućavanjem prijave i državljanima drugih država članica EU u sustav e-Građani; omogućavanjem potrebe e-usluga uime djeteta te općenito uime druge fizičke ili pravne osobe. Drugi je smjer razvoja poboljšanje postojećih i razvoj novih e-usluga, poput dostava komunalnih računa, uvjerenja o nepostojanju kaznenog progona, potvrde o redovitom školovanju i studiranju, evidencije dohodaka i primitaka, a dodatni naglasak bit će, kažu, i na područjima u kojima građani žele nove e-usluge, kao što su: financije i porezi, zdravlje, pravna država i sigurnost, odgoj i obrazovanje, rad, prava potrošača, promet i vozila, poslovanje, obitelj i život, aktivno građanstvo i slobodno vrijeme, stanovanje i okoliš, branitelji, turizam i kultura.Na taj se način građani ne moraju brinuti o mnogim stvarima jer aktivno dobivaju informacije o obvezama i pravima, a s druge strane mogu aktivnije sudjelovati u razvoju novih funkcionalnosti i e-usluga. Tako, napominju, sve češće korisnici javnih usluga putem Kontaktnog centra za e-Građane, putem e-maila, računa vlade na Facebooku i Twitteru iznose vlastita iskustava i predlažu poboljšanja. Kažu da će veća efikasnost i racionalizacija javne uprave dovesti do bržeg povrata investiranih sredstava i smanjenja cijene proizvoda te time do povećanja konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva.S druge strane, kažu, tako je promijenjena i kultura zaposlenih u javnoj upravi, a ujedno je zaposlenicima u upravama omogućeno da se posvete drugim poslovima s obzirom na to da građani sada sami mogu obavljati dio poslova javne uprave.

Pun pogodak U projektu e-Građani sudjeluje i Porezna uprava. U njoj ističu da je, osim ovoga, pun pogodak bila usluga e-Porezna kojom se omogućuje elektroničku predaju digitalno potpisanih 26 obrazaca, provjeru statusa poslanih obrazaca te uvid u porezno knjigovodstvenu karticu.– Porezna će uprava i dalje razvijati i omogućavati dostavu službene dokumentacije u oba smjera uz transparentnost u poslovanju s građanima i poduzetnicima, a sve radi smanjenja potrebe dolaska poreznog obveznika u prostore Porezne uprave i maksimalno smanjenje komunikacije klasičnim putem, na papiru. Porezna uprava navedena unapređenja planira ostvariti s pomoću fondova EU – kažu.Ministarstvo turizma uspostavilo je središnji sustav kategoriziranja turističkih objekata te informacijskog sustava praćenja i razvoja programa poticanja u turizmu, kao i program upisnika turističkih zajednica. Kod javnih poziva uspostavljen je sustav online prijava, pri čemu se poduzetnicima u turizmu olakšava prijava na njih te stvaranje baze podataka o prijavljenim projektima.To su samo neki primjeri koji pokazuju koliko je toga građanima, ali i zaposlenicima u upravama olakšano digitalizacijom. Ima toga još, primjerice Ministarstvo prosvjete omogućilo je roditeljima da kontroliraju rad svoje djece u školi, poljoprivrednici mogu preko sustava Arkod saznati kojom se zemljištima u Hrvatskoj mogu koristiti, a cilj je omogućiti im lakši i jednostavniji način podnošenja zahtjeva za potporu i njezino transparentno korištenje. I mnogo toga još, a tek smo na početku…

26. travanj 2024 18:38