Tehnopolis
StoryEditor

Hrvatsko gospodarstvo na dlanu uz jedinstveni analitički softver, najnovije Bisnode rješenje

22. Svibanj 2015.

Kako u svijetu koji obiluje informacijama doći baš do one koju trebamo? Prilikom strateškog upravljanja poslovanjem te donošenju važnih odluka kako u privatnom, tako i u javnom sektoru, poznavanje tržišta temeljeno na kvalitetnim analizama je prvi i najvažniji korak.

Digitalizacija je informacije učinila dostupnijima, no pravo je umijeće među svim silnim podacima pronaći one prave, pouzdane i točne. I naravno, u što je moguće kraćem vremenskom roku.

Bisnode, vodeći ponuđač poslovnih informacija u Europi i u Republici Hrvatskoj, stvorio je jedinstveni makroekonomski alat uz pomoć kojeg je moguće na dnevnoj bazi pratiti aktualno stanje hrvatskog gospodarstva. Uz pregled podataka o poslovanju na razini cjelokupnog gospodarstva, analizu pokazatelja moguće je suziti na određeno geografsko područje, sektor djelatnosti ili promatrati samo određene pokazatelje poslovanja. Uz Smart Vision, uz nekoliko je klikova moguće doći do informacije o broju osnovanih i ugašenih poduzeća, broja onih čiji su poslovni računi trenutačno u blokadi te broj poduzeća u predstečajnim nagodbama za cjelokupno gospodarstvo, ali i za svih 6 regija, 21 županiju, 128 gradova i 428 općina. Ti su podaci rezultat pretrage baze od gotovo 300 milijuna zapisa o poslovnim subjektima koja sadrži sve financijske pokazatelje za više od 750.000 poslovnih subjekata, odnosno svih subjekata koji su registrirani u Republici Hrvatskoj.

Osim što je riječ o provjerenim, točnim i obrađenim podacima, do njih je izuzetno lako doći, jer je Smart Vision kreiran s ciljem da, i kod najsloženijih pretraga, rezultate isporučuje u svega nekoliko sekundi. Rezultate i grafičke prikaze je moguće izvesti i pohraniti na računalo te ih koristiti kao samostalne izvještaje ili ih umetnuti u bilo koji drugi program koji se koristi u svakodnevnom poslovanju, primjerice u Power Point prezentaciju.

Još jedna velika prednost ovog alata je mogućnost usporedbe geografskih područja. Svi pokazatelji su ponderirani s brojem stanovnika određenog geografskog područja, kako bi se prilikom usporedbe gospodarskog stanja dva geografska područja isključio čimbenik razlike u međusobnoj veličini. Time se na pregledan način dobiva mogućnost usporedbe dvije općine, grada, županije, regije prema različitim pokazateljima te se dobiva uvid u prednosti i slabosti u definiranim pokazateljima.

Intuitivan i vizualno vrlo atraktivan alat, Smart Vision korisniku omogućava da, u skladu sa svojim potrebama sam kreira korisničko sučelje koje će prikazivati one podatke koji su mu najvažniji, a interaktivan način prikaza podataka omogućava lako uočavanje ključnih trendova unutar promatranih pokazatelja. Također, uz Smart Vision, korisnik sam određuje vremenski okvir prikaza podataka što znači da je stanje gospodarstva moguće promatrati na razini godine, kvartala, mjeseca ili samo jednog tjedna. Uz brojne funkcionalnosti koje nudi Smart Vision baratanje velikom količinom podataka i izrada analiza više nisu složen i vremenski zahtjevan zadatak. Dapače, za korisnike Smart Visiona, izrada analiza nikad nije bila tako zanimljiva.

25. travanj 2024 23:15