Tehnopolis
StoryEditor

HT uvodi mobilno plaćanje temeljeno na NFC tehnologiji

19. Srpanj 2012.

Hrvatski Telekom započinje s mobilnim plaćanjem baziranim na inovativnoj NFC tehnologiji, najavili su danas iz najvećeg domaćeg telekom operatora.

Posrijedi je brzo plaćanje manjih iznosa putem mobilnog telefona, bez doticaja s gotovinom (tzv. mikroplaćanje). NFC tehnologija omogućuje korisnicima da na prodajnim mjestima plaćaju jednostavnim naslanjanjem mobilnog uređaja s NFC-om na odgovarajući čitač.

Nedavno objavljeni rezultati istraživačke kompanije Gartner pokazuju da će se u budućnosti sve više usluga plaćati putem mobilnih telefona. Prema njihovoj procjeni, trenutačno 212.2 milijuna ljudi u svijetu koristi mobilno plaćanje te se procjenjuje da će za četiri godine usluge mobilnog plaćanja koristiti 448 milijuna korisnika.

U testnoj fazi koja traje do kraja listopada ove godine mobilno plaćanje bazirano na korištenju NFC tehnologije omogućeno je za dvjestotinjak zaposlenika HT-a koji će pomoću svojih mobilnih uređaja opremljenih NFC naljepnicama moći plaćati na odabranim prodajnim mjestima. Zasad je 20-ak takvih mjesta, a kako je zasad riječ samo o mikroplaćanju ciljana mjesta su kafići, restorani, kisci, javni prijevoz, kupnja ulaznica itd.

Korisnicima ove usluge naplata će se vršiti preko postpaid ili prepaid telefonskog računa. Komercijalno korištenje ove usluge predviđeno je za iduću godinu.- Primjenom NFC tehnologije u Hrvatskom Telekomu još jednom potvrđujemo svoju poziciju inovatora na hrvatskom tržištu. NFC tehnologija smanjuje potrebu za nošenjem novčanika te omogućuje brz i siguran način plaćanja, a stručnjaci predviđaju da će mobilni telefon u budućnosti zamijeniti gotovinu i kreditne kartice u fizičkom obliku. HT vidi veliki potencijal ove vrste inovativnih tehnologija te planiramo nastaviti rad na širenju NFC tehnologije kako bi uskoro postala komercijalno dostupna svim korisnicima u Hrvatskoj - istaknula je Irena Jolić Šimović, članica Uprave i glavna operativna direktorica za poslovne korisnike Hrvatskog Telekoma.

NFC (Near Field Communication) je beskontaktna kratkodometna tehnologija prijenosa podataka. Tehnologija je pogodna i za aplikacije visokog stupnja sigurnosti poput plaćanja, korištenja raznih promotivnih ponuda, skupljanje i korištenje bodova iz programa vjernosti, kontrole pristupa, korištenja javnog prijevoza te još mnogo toga. Dodatno, organizatori Olimpijskih igara u Londonu najavili su da će se ova tehnologija za vrijeme održavanja Olimpijskih igara koristiti za plaćanje i javni prijevoz. Deutsche Telekom, većinski vlasnik HT-a, najavio je strateški smjer prema razvoju tzv. "mobile wallet" usluge čija je ideja da apsolutno sve plaćanje ide preko mobilnog telefona.

19. travanj 2024 08:54