Tehnopolis
StoryEditor

HT, Vipnet i Tele2 spremni za novu regulaciju roaminga

03. Lipanj 2013.

Tri operatora mobilne telefonije u Hrvatskoj, Hrvatski telekom (HT), Vipnet i Tele2 Hrvatska, spremni su za primjenu europske III. regulacije roaminga od 1. srpnja ove godine slijedom koje će stranci iz zemalja EU-a koji dođu u Hrvatsku kao i hrvatski korisnici za mobilne pozive, SMS-ove i prijenos podataka unutar EU-a plaćati nižu cijenu.

Primjena te regulacije roaminga (gostovanja u drugim mobilnim mrežama), koja je u EU na snazi od od 1. srpnja prošle godine i ujedno je treća u nizu regulacija od 2007. kojom Europska komisija nastoji riješiti problem previsokih cijena roaminga u zemljama EU-a, u Hrvatskoj je regulirana izmjenama zakona o elektroničkim komunikacijama koji je prošlog tjedna upućen u saborsku proceduru. 

Te izmjene vežu se uz ostalo i za primjenu Uredbe o roamingu u nacionalnom zakonodavstvu od dana pristupanja Hrvatske EU, prema čemu se cijena roaminga višestruko smanjuje u odnosu na sadašnje, s tim da prva faza tog snižavanja ide s 1. srpnjem ove godine, a, ako se ništa ne promijeni u EU regulativi, druga faza išla bi s 1. srpnjem 2014.

04. svibanj 2024 14:51