Tehno
StoryEditor

Infografika: Tko dominira na globalnom tržištu osobnih tehnologija

07. Listopad 2020.

Bez pametnih telefona danas se ne može. Prosječan čovjek provjera svoj telefon oko 100 puta dnevno što je skoro svakih deset minuta. Ako ne vjerujete pogledajte svoje telefone pod digitalnom dobrobiti i naći ćete te informacije, a mnoge će one i šokirati.

Ali nisu samo pametni telefoni sve više isprepleteni s našom svakodnevicom. Mnoštvo dodatne opreme i uređaja također svakodnevno koristimo, a tržište vezano uz te dodatke, poput slušalica ili pametnih satova, trebalo bi do kraja godine generirati prihod od gotovo 500 milijuna dolara.

A koji brendovi kapitaliziraju na tom tržištu? Današnja infografika pruža pregled vodećih tehnoloških brendova koji trenutno dominiraju osobnim tehnološkim prostorom, na temelju najnovijih podataka o udjelu na svjetskom tržištu o isporukama i instaliranjima.

Pametni telefoni

Do 2025. godine procjenjuje se da će biti 5,8 milijardi korisnika pametnih telefona širom svijeta, što je otprilike 70 posto svjetske populacije.

Trenutno na globalnom tržištu vladaju Huawei i Samsung koji drže najveći udio, svaki po 20 posto. Dominacija kineske tvrtke Huawei koncentrirana je u Kini, gdje bilježi gotovo polovicu prodaje pametnih telefona. Poput Huaweija, Samsungova tržišna dominacija pojačana je u njegovoj matičnoj državi Južnoj Koreji, gdje čini 67 posto tržišta. Iako Apple malo zaostaje za Huaweijem i Samsungom u globalnoj prodaji, tvrtka vlada u SAD-u, gdje zauzima 46 posto tržišnog udjela.

Zašto Apple nije toliko uspješan u drugim dijelovima svijeta? Veliki faktor je cijena. Na primjer, 90 posto pametnih telefona u Indiji stoji oko 300 američkih dolara, dok cijena iPhonea počinje s 999 američkih dolara.

Operativni sustavi za pametne telefone

Naravno, pametni telefoni su beskorisni bez operativnog sustava (OS). Svaki OS pametnog telefona u osnovi djeluje kao živčani sustav vašeg telefona, pokreće sve aplikacije i programe te upravlja mrežnom i WiFi vezom.

Kada je riječ o tržištu OS-a, Android u vlasništvu Googlea dominira, čineći 74 posto globalnog tržišnog udjela. To ima smisla s obzirom na to da obje vodeće tvrtke za pametne telefone, Huawei i Samsung, koriste Android OS na brojnim svojim uređajima.

Međutim, važno je napomenuti da noviji Huawei telefoni neće raditi na Androidu. Kad se kineski tehnološki div našao na crnoj listi u SAD-u, više nije mogao licencirati Androidov operativni sustav. Kao rezultat toga, Huawei je pokrenuo vlastiti HarmonyOS kako bi popunio prazninu.

Procesori aplikacija za pametne telefone

Ako OS pametnog telefona djeluje poput njegovog živčanog sustava, tada procesor aplikacija (AP) funkcionira poput mozga. AP-ovi obrađuju sve, od obrade slika i grafike do uključivanja i isključivanja telefona.

Qualcomm je trenutno najveći dobavljač procesora aplikacija koji zauzima gotovo 30 posto globalnog tržišnog udjela. Iako trenutno drži prvo mjesto, njegov je tržišni udio opao od 2019. godine, uglavnom zbog smanjenja upotrebe u Huaweijevim proizvodima.

Bežične slušalice

Tržište bežičnih slušalica brzo raste - u 2019. procijenjeno je na 2,5 milijarde dolara. Između 2020. i 2027. godine planira se povećati godišnjom stopom rasta od 20,3 posto. Apple trenutno dominira tržištem bežičnih slušalica, čineći više od trećine globalnog tržišnog udjela. Očekuje se da će tvrtka prodati 82 milijuna primjeraka do kraja 2020. godine.

Unatoč tome, važno je napomenuti da se Appleova dominacija značajno smanjila u 2020. godini u odnosu na 2019. kada je zauzela preko 50 posto globalnog tržišta. Appleov pad vjerojatan je zbog pojave jeftinijih alternativa od tvrtki poput Lypertek Tevi ili 1More, koje nude proizvode mnogo jeftinije od cijene Appleovih AirPodsa.

Pametni satovi

Zdravlje i dobrobit glavni su prioriteti potrošača u posljednje vrijeme, što je pozitivno utjecalo na globalno tržište pametnih satova - u prvoj polovici 2020. godine prikazan je rast prihoda od 20 posto u odnosu na godinu ranije.

Poput bežičnih slušalica, Apple dominira na tržištu pametnih satova, i po količini i po vrijednosti. Kada promatramo globalne isporuke u drugom tromjesečju 2020, tvrtka čini 30 posto tržišnog udjela - međutim, što se tiče prihoda, Appleov dio kolača raste na 50 posto.

19. travanj 2024 15:01