Tehnopolis
StoryEditor

Inspektori HAKOM-a ‘pročešljali‘ operatore s brojem 060

19. Rujan 2012.
Piše:
lider.media

Inspektori elektroničkih komunikacija Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) proveli su tijekom srpnja, kolovoza i rujna niz inspekcijskih nadzora nad operatorima usluga s posebnom tarifom.

Nadzori su utvrdili da neki operatori nisu postupali sukladno odredbama Pravilnika o načinu i uvjetima obavljanja djelatnosti elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga. Primjerice, jedan operator je broj s pozivnim brojem 060 koristio za pružanje usluga sa sadržajem neprimjerenim djeci, a što je suprotno Planu numeriranja koji određuje da se takva vrsta usluge može pružati jedino putem brojeva s pozivnim brojem 064. Propust, koji se utvrdio kod većeg broja operatora, jest i nepropisno oglašavanje usluga, jer se u sklopu oglasa ne navode informacije s kontaktnim brojem telefona, kao i obavezna napomena da su usluge s pozivnim brojem 064 namijenjene isključivo punoljetnim osobama.

Rješenja koja su donijeli inspektori elektroničkih komunikacija HAKOM-a tvrtkama nalažu da u zakonski predviđenom roku usklade poslovanje s odgovarajućim odredbama iz Pravilnika i Plana. Inspektori poduzimaju sve zakonom propisane radnje kako bi takvi operatori postupili prema naloženom te će u slučaju izostanka postupanja prema rješenjima izreći upravne mjere izražene u novčanom iznosu, a sukladno Zakonu o elektroničkim komunikacijama, stoji u priopćenju HAKOM-a.

19. travanj 2024 20:25