Tehnopolis
StoryEditor

Internet of Everything: sve će biti umreženo

03. Travanj 2014.

Za Internet svega (Internet of Everythnig, IoE) ova će godina biti prekretnica, smatraju u Ciscu, globalnom IT lideru u umrežavanju . Sve veća implementacija Interneta Stvari (Internet of Things, IoT), uvezana s aktualnim trendovima - mobilnošću, računarstvom u oblaku (cloud) i “velikim podacima” (big data) pretvaraju IoE u globalni fenomen i novu paradigmu koja će uvelike promijeniti dosadašnji način života i rada.

– Internet svega je naradikalnija promjena otkad postoje informatičke tehnologije. U isto se vrijeme događa eksplozija mobilnosti, big data itd. – rekao je Michael Ganser, viši potpredsjednik u Ciscu zadužen središnju Europu ,na drugoj po redu regionalnoj konferenciji Cisco Connect koja je ove godine za lokaciju odabrala Split. IoE odnosi se na umreženo povezivanje ljudi, procesa, podataka i stvari, te povećanje vrijednosti koje se javlja kada se "sve" priključi na mrežu. Nekoliko tehnoloških tranzicija - uključujući IoT, mobilnost, cloud computing, i sve veća važnost Big Data, među ostalima, zajedno omogućavaju IoE. Za ilustraciju, 1985. je samo tisuću uređaja bilo spojeno na internet, a do 2020. se očekuje da će ih biti više od 50 milijardi. Unatoč tom porastu, danas je svega jedan posto svih mogućih uređaja spojeno na Internet što govori o tome koliko je velik potencijal IoE u povezivanju preostalih 99 posto uređaja.

Podatak o tome da se tjedno producira 100 filmova, 50 knjiga i 15 tisuća aplikacija govori o brzini promjena. Očekuje se kako će se 2014. godine downloadati više od 77 milijardi mobilnih aplikacija. Zbog svih tih promjena, 81 posto predsjednika uprava (CEO) smatra kako će tehnološki napredak imati veliki utjecaj na njihovo poslovanje u idućih pet godina, dok 86 posto direktora smatra će doživjeti dramatične promjene u poslovanju u sljedećih nekoliko godina. Istovremeno, 88 posto izvršnih direktora traži bolje načine za upravljanje i korištenje velikog broja podataka (Big Data).

–Danas je u IT-u sve vezano za brzine. Ovo zovemo Fast IT-om koji Cisco omogućava kroz programabilnost IT infrastruktura i skaliranja u realnom vremenu. Aplikacije su u centru svega i one pretvaraju poslovne procese u IT –rekao je Patrick Schimidt, direktor tehnologija, Cisco Central Europe.

Osim kod velikih proizvođačkih kompanija, veliki potencijal za Interneta svega u Ciscu vide u javnom sektoru. Barcelona jedan od najboljih primjera umreženih gradova gdje je samo u 2013. godinu stiglo više od stotinu gradonačelnika iz cijelog svijeta da se na licu mjesta uvjeri u korištenje IoE na primjeru jednog velegrada. Barcelona je, kažu u Ciscu, zahvaljujući umrežavanju mnogih sustava i korištenju koncepta IoE uspjela stvoriti čak 3 milijardi dolara dodatne vrijednosti, stvoriti u šest godina 47 tisuća novih radnih mjesta i čak 4500 kompanija koje se bave razvijanjem rješenja baziranih na Internetu svega. 

- Utjecaj IoE se može usporediti s utjecajem industrijske revolucije. Za jugoistočnu Europu postoji mogućnost da se uključi u ovaj veliki trend, na temelju inovacijskog potencijala i talenta. Vrijeme je za pokretanje prvih pilot projekata - rekao je Ganser. Istaknuo je kako se zbog brzog razvoja IoE Cisco odlučio na stvaranje fonda rizičnog kapitala od 103 milijuna dolara u suradnji s 3TS Capital Partnersom koji će ulagati u inovativne tvrtke u srednjoj i istočnoj Europi.

05. svibanj 2024 16:38