Tehnopolis
StoryEditor

Internetski trgovci poput Amazona plaćat će PDV u Hrvatskoj

14. Travanj 2014.
Piše:
lider.media

Zemlje Europske unije, pa tako i Hrvatska, od 1. siječnja 2015. zaradit će više od poreza na dodanu vrijednost jer će natjerati prodavatelje elektronički obavljenih usluga - ili eUsluga - da PDV plaćaju u zemlji potrošača.

U Ministarstvu financija, piše Jutarnji list, za sada nemaju procjene koliko bi se dodatnog poreznog prihoda moglo sliti u državnu blagajnu, no neke eUsluge postat će skuplje za krajnjeg korisnika, i to isključivo zbog primjene hrvatskih stopa PDV-a koje su među najvišima u EU. 

Riječ je o uslugama poput, primjerice, kupnje video igara, softvera, glazbe ili drugih sadržaja preko interneta, klađenja preko interneta, izrade ili hostinga internetskih sjedišta (službeni prijevod “sajtova”) ili emitiranja svih vrsta programa.

Do sada su se takve usluge, kad se kupuju od ponuđača sa sjedištem u EU, plaćale prema PDV-u u tim zemljama. Međutim, velike kompanije s najvećim prometima većinom su formalno poslovale iz zemalja s najnižim stopama PDV-a, koji se u EU kreće od 15 posto u Luksemburgu do 27 posto u Mađarskoj.

Dobar su primjer e-knjige: u najvećoj meki za e-usluge, Luksemburgu, one se oporezuju sa samo 3-postotnim PDV-om. Zbog toga je Europska komisija pokrenula postupak protiv njih jer e-knjige za razliku od fizičkih knjiga ne bi smjele imati povlaštenu stopu PDV-a. Ovu rupu u poreznim propisima Bruxelles je zatvorio direktivom iz 2012. čije odredbe stupaju na snagu 1. siječnja 2015.

18. travanj 2024 13:01