Tehnopolis
StoryEditor

iPad ima veći utjecaj na zdravstvo nego što mislite

01. Studeni 2014.
Piše:
lider.media

Apple u zadnje vrijeme često govori o korisnosti iPada u zdravstvu. Appleovi tableti vrlo su popularni među liječnicima, koji ih koriste u brojne svrhe, kao što je, primjerice, unošenje podataka o pacijentima.

Na HealthBeat konferenciji održanoj ovog tjedna, raspravljalo se o korištenju mobilne tehnologije kao što je iPad ili Google Glass u medicini.

iPad ima golem učinak na medicinske prakse jer ga je moguće koristiti za zadatke koji su obično rezervirani za desktop računala. Tako je i sustav elektroničke evidencije pacijenata ili EHR (electronic patient record) dizajniran upravo za mobilno korištenje. EHR je dizajnirao startup Drchrono.

- Kada smo pokrenuli Drchrono, provodili smo brojna testiranja pokušavajući razumjeti što bi liječnicima moglo biti korisno. Kada je 2009. godine Drchrono osnovan, iPad još nije postojao. Međutim, kada se pojavio 2010., liječnici su pokazali interes pa je Drchrono predstavio prvu aplikaciju za iPad 2011. – objašnjava Daniel Kivatinos iz Drchronoa.

Angela Walker, dermatologinja u online dermatološkoj klinici Direct Dermatology, objasnila je kako se nije u potpunosti navikla na korištenje iPada u zdravstvenoj praksi sve dok se nije pojavio iPad mini.

Pitanje korištenja Google Glassa u zdravstvu i dalje ostaje otvoreno. Privatnost je bitna stavka ako uzmemo u obzir mogućnost snimanja videa i glasa. Međutim, Kivatinos naglašava kako je jednostavno pritiskanje gumba na Google Glassu, kako bi se snimio bitan element stanja pacijenata, iznimno korisno i za pacijente i za liječnike.

Jedna stvar je jasna – mobilni uređaji polako mijenjaju zdravstvenu praksu. Nadamo se ubrzo i u Hrvatskoj.

27. travanj 2024 01:40