Tehno
StoryEditor

Iskustva hrvatskih tvrtki: Jedan robot zamjenjuje 12 radnika

03. Travanj 2021.
Robot u Franckovom pogonu čajeva

Slike radnika u proizvodnim pogonima uskoro će pamtiti samo arhivi. Njihov su posao gotovo u potpunosti preuzeli roboti koji povećavaju proizvodnju i za više od 50 posto, a cijena sata njihova rada mnogo je manja od radnikove. Roboti ‘zaposleni’ u hrvatskim tvrtkama mijenjaju od dva do dvanaest ili više radnika na jednom mjestu i vrlo su isplativi. Iako neki stoje od stotinu tisuća eura do čak tristotinjak tisuća eura, ‘isplate’ se za samo nekoliko godina.

Iako hrvatska industrija još uvijek zaostaje po broju robota u odnosu na razvijenije zemlje, najveće hrvatske tvrtke, koje su i veliki izvoznici, koriste sve veći broj robota. Više od dvadesetak robota trenutačno je u proizvodnim procesima Podravke, a prvi je nabavljen 1999. za Tvornicu juha i Vegete. Proizvodnju je robotizirao i Franck koji u pogonu čajeva ima dva robota te u pogonu kave još dva.

Najviše robota je u AD Plastik grupi, ima više od stotinu. Ti roboti rade poslove koje radnici zbog ergonomskih i sigurnosnih razloga ne mogu izvršavati, a koriste ih u različitim poslovnim procesima od manipulacije proizvodima do montaže i bojenja komponenti. Ipak, Marinko Došen, predsjednik Uprave AD Plastika ističe da će, unatoč robotizaciji, uvijek postojati pojedini dijelovi procesa u kojima je nemoguće zamijeniti čovjeka.

Također, iako se robotizacijom optimira broj zaposlenih, mijenjaju se, kaže Došen, njihova struktura i opis poslova, a uvođenje robota povećava konkurentnost i širi poslovanje, zbog čega donosi i nova zapošljavanja. Primjena robota u proizvodnji zahtijeva zapošljavanje inženjera, stručnjaka za programiranje robota i opreme te osoba za održavanje.

Cijeli tekst o robotima u proizvodnim procesima hrvatskih tvrtki i njihovim iskustvima s robotizacijom čitajte u tiskanom I digitalnom izdanju Lidera.

19. travanj 2024 12:04